Homs: ‘Espanya té la oportunitat de demostrar compromís amb la democràcia’

  • 'Som davant d'una de les operacions democràtiques més potents d'Europa' diu el portaveu del govern català

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de Presidència, Francesc Homs va participar a l’acte inaugural de la 45a Universitat Catalana d’Estiu de Prada (UCE) i va assegurar que el procés sobiranista que ha iniciat Catalunya no s’aturarà perquè ‘estem davant una de les operacions democràtiques més potents que hi ha hagut mai a Europa’. A més, Homs creu que una consulta sobre l’autodeterminació no tan sols beneficiaria Catalunya sinó també al govern de Mariano Rajoy perquè tindria la oportunitat d’enviar un missatge al món del seu compromís amb la democràcia. 

Homs ha dit que la participació del govern a la cadena humana organitzada per l’ANC es decidirà a final de mes però que adoptaran una posició semblant a la manifestació de l’any passat. En tot cas, ha dit, que la cadena humana ‘vagi bé és positiu’. 

El portaveu va assegurar que sense consulta Catalunya no pot avançar sense celebrar la consulta i va alertar que ‘no hi ha volta enrere’.

El dret d’autodeterminació serà el tema central de la 45a Universitat Catalana d’Estiu de Prada (UCE), que s’allargarà fins al 21 d’agost (vegeu ací el programa íntegre), amb el lema ‘Fidelitat, aspiracions i transformacions’.

La UCE ha arrencat aquest dissabte amb una ponència sobre la viabilitat d’un Estat Català a càrrec de la degana de la Facultat d’Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, que ha recordat que Catalunya encara no sap ‘ni quan, ni què, ni com votarà’. Paluzie ha demanat al Govern i a les diferents forces polítiques que estan a favor de la independència que busquin ‘punts de consens mínims’ per avançar en la consulta. Paluzie ha posat com a exemple a seguir Escòcia ‘on la campanya del sí va associada a un projecte polític’. 

Durant aquests set dies, es parlarà sobre l’exercici de l’autodeterminació i s’estudiaran en profunditat els casos d’Escòcia i del Vènet, amb el secretari general del Veneto Stato, Antonio Guadanigni. D’una altra banda, es concedirà el premi Canigó a la Societat Andorrana de Ciències i a Josep Huguet, ex-conseller de la Generalitat de Catalunya. També hi haurà un acte de record al poeta Salvador Espriu, amb motiu del centenari del seu naixement.

Enguany l’UCE ha incorporat un curs de pintura moderna, on s’examinarà el fenomen del paisatgisme modern als Països Catalans. Concretament, s’estudiaran algunes de les obres més emblemàtiques d’artistes com ara Miró, Gaudí, Rusiñol i Tàpies. 

Com cada any, els tallers giraran entorn de la cultura i la tradició catalana. Enguany, es tractarà de temes com ara les cançons populars, les sardanes i els vins dels Països Catalans, amb la sommelier Rosa Vila.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any