La diada a Barcelona, més enllà de la Via Catalana

  • Guia amb els actes previstos per a l'Onze de Setembre a la capital catalana

VilaWeb
Redacció
19.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Onze de Setembre centenars de milers de persones es mobilitzaran per celebrar la Diada de Catalunya. Enguany en seran protagonistes tots els ciutadans que sortiran al carrer, de nord a sud del Principat, per participar en la Via Catalana cap a la Independència, a la qual ja s’han inscrit més de 335.000 persones. I n’hi haurà moltes que potser també participaran en més actes i commemoracions d’aquest dia, la majoria dels quals tindran lloc a Barcelona. Tot seguit us oferim una guia de tot el que passarà aquesta diada a Barcelona, on és previst que s’aplegui una gran quantitat de gent.

Actes institucionals

El Parlament de Catalunya haurà obert els actes institucionals de la Diada el dia abans, amb el lliurament de les medalles d’honor. L’Onze de Setembre al matí la mesa del parlament i els partits polítics faran la tradicional ofrena al monument de Rafael de Casanova. Al migdia, al parc de la Ciutadella, hi haurà l’acte institucional organitzat pel parlament i el govern català.

La Via Catalana cap a la Independència a Barcelona

Milers de voluntaris treballen des de fa setmanes per organitzar la Via Catalana cap a la Independència i que sigui tot un èxit. Els trams que passen per Barcelona seran responsabilitat de cinc voluntaris, cadascun dels quals coordinarà dues o tres assembles locals. D’aquesta manera, totes les delegacions locals de l’ANC a Barcelona treballaran i s’encarregaran d’algun tram, al marge de si la via passa pel seu barri o no.

Els carrers per on passa la via (vegeu-ne el recorregut) quedaran tallats des de tres quarts de cinc d’horabaixa fins poc després de les sis. Durant aquesta hora llarga només hi podran passar vehicles d’emergència. Fa setmanes que els organitzadors col·laboren amb la guàrdia urbana, els mossos i els bombers per tenir a punt tot el dispositiu de seguretat.

L’ANC ja preveu que hi haurà punts que se saturaran de gent. Per aquest motiu, alguns dels trams que passen per les zones més emblemàtiques de Barcelona van ser blocats des d’un primer moment perquè ningú no s’hi inscrivís, comptant que eren punts que s’omplirien. És més, els organitzadors donen per fet que en molts trams la cadena es duplicarà o es quadruplicarà.

Com en tota la Via Catalana, a Barcelona també hi haurà trams amb activitats per a amenitzar l’acció, i hi ha previst que en altres trams destacats s’hi apleguin algunes personalitats. És el cas dels trams de la Via al parc de la Ciutadella i a la plaça de Sant Jaume. En el primer, l’ANC hi ha convidat els diputats del Parlament de Catalunya. La vice-presidenta primera, Anna Simó, i el vice-president segons, Lluís Corominas, ja han confirmat que participarien en aquest punt. La presidenta del parlament encara no ha anunciat si hi assistirà. De moment, se sap que aquella tarda serà al parlament. En el segon, el tram de la plaça de Sant Jaume, l’ANC hi ha convidat els membres del govern català i barceloní, i de moment ha confirmat l’assistència el batlle de Barcelona, Xavier Trias.

La cadena humana serà a les 17.14, però es recomana que la gent que hi vulgui participar vagi cap al tram concret un parell d’hores abans.

Encerclem la Caixa, la proposta de Procés Constituent

A principi d’agost, el Procés Constituent promogut per Teresa Forcades i Arcadi Oliveres va anunciar que se sumava a la reivindicació de la Diada amb la seva pròpia cadena humana, que encerclarà la seu de la Caixa a l’avinguda Diagonal i connectarà amb la Via Catalana per la mateixa avinguda fins a la plaça de Francesc Macià; també per la Gran Via de Carles III fins a la Travessera de les Corts. Els organitzadors han dividit la cadena en cinc zones, que van omplint d’una en una. De moment, han omplert les tres primeres i una part de la quarta.

Acte espanyolista a la Sagrada Família

L’Onze de Setembre Barcelona s’omplirà per commemorar la Diada nacional i per reivindicar la independència, però en un punt de la ciutat també s’hi aplegaran un grup d’espanyolistes que volen fer-se veure i boicotar la cadena humana. La plataforma Moviment Cívic 12-O, una de les organitzadores de la concentració espanyolista del 12 d’octubre passat a la plaça de Catalunya, ha convocat una concentració a les 17.05 a la plaça de la Sagrada Família amb el lema ‘Trenquem les cadenes. Units per Catalunya i tot Espanya’.

Aquesta concentració no és clar que finalment es pugui fer, car la cadena humana encercla la Sagrada Família.

Manifestacions independentistes a horabaixa

L’esquerra independentista (Arran, Endavant-OSAN, CUP, COS, SEPC, MDC i Alerta Solidària) convoca la tradicional manifestació de cada any, que aquesta vegada s’ha retardat un xic per no coincidir amb la Via Catalana. Així, la manifestació sortirà a les 18.30 de la plaça d’Urquinaona, sota el lema ‘Als Països Catalans decidim. Independència, socialisme, feminisme. Per canviar-ho tot’ (cartell). La marxa anirà fins al Born, on es faran parlaments, i l’acte acabarà amb els cants dels Segadors i de la Internacional.

Al mateix lloc, a les 19.00, també sortirà la manifestació del bloc d’entitats format per Ara o mai, European Partnership for Independence-EPI, Institut Nova Història, Fundació Catalunya Estat, FNEC, Sobirania i Progrés, Catalunya Diu Prou, Catalunya-SÍ, Gent de la Terra, Escola en català, Club FNEC, CADCI i la Intersindical-CSC, i a la qual també s’ha sumat Solidaritat Catalana. Amb aquesta manifestació, demanen ‘una concreció política de la voluntat popular: la data i la pregunta del referèndum oficial sobre la independència’ i insisteixen que els partits favorables a l’autodeterminació ‘han d’assumir la seva responsabilitat i fer efectiu el compromís polític dels seus programes que els ciutadans van votar fa vuit mesos’.

Aquesta marxa acabarà al passeig de Lluís Companys, on es farà la Festa per la Llibertat.

Blaumut, Gossos i Yacinne & The Oriental Groove, música per a acabar la Diada

Els concerts de la Festa per la Llibertat, que organitza Òmnium Cultural, començaran a les 19.30 i s’allargaran fins a mitjanit. Enguany, Blaumut, Gossos i Yacinne & The Oriental Groove seran els encarregats de pujar a l’escenari del passeig de Lluís Companys, on durant tot el dia hi haurà hagut la mostra d’entitats de Gent de la Terra. La música, doncs, clourà una jornada reivindicativa i històrica en defensa de la llibertat dels catalans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any