El Baradei dimiteix, mentre continuen els aldarulls a Egipte

  • El país es troba en estat d'emergència · Només avui ja hi ha comptabilitzats 149 morts, segons fonts oficials " Els Germans Musulmans avisen que els morts poden arribar a ser centenars

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.08.2013 - 18:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Mohamed El Baradei, vice-president d’Egipte i premi Nobel de la Pau, ha renunicat al càrrec. El Baradei ah dit que s’oposa a les accions violentes d’avui a el Caire. ‘Presento la dimissió del càrrec de vice-president i demano a Déu que preservi el nostre estimat Egipte de tot el mal, i que compleixi les esperances i aspiracions del poble’, ha dit, en una carta al president interí d’Egipte. I ha afegit: ‘Els beneficiaris del que ha succeït són aquells que clamen per la violència, el terrorisme i els grups extremistes. Tal com sabeu, vaig veure que hi havia vies pacífiques per acabar els enfrontaments entre la societat i que van ser proposades i acceptades perquè ens portessin cap al consens nacional.’ ‘Era difícil per mi continuar suportant tanta responsabilitat per decisions amb les quals no estic d’acord i per les conseqüències que poden comportar. No puc suportar la responsabilitat de fer vessar sang’, ha reblat.

Mentrestant, continuen els aldarulls entre els opositors al govern actual i la policia i les fonts oficials ja parlen de 149 morts, entre els quals un càmera de canal Sky News, que ha estat tirotejat mentre treballava. Tot ha començat aquest matí, quan un assalt policíac a les acampades de protesta dels islamistes al Caire ha causat més de cent morts. ‘Els morts són policies i civils’, ha dit el portaveu del ministeri, que ha dit que encara havien d’arribar més detalls. Diversos testimonis expliquen que la policia ha fet servir foc real per a dispersar els manifestants, tot i que la policia ho nega. Sigui com sigui, el govern ha declarat l’estat d’emergència durant tot un mes i no es descarta que la tensió continuï pujant les pròximes hores.

Els Germans Musulmans avisen que els morts podrien arribar a diverses centenars, sobretot entre els milers de seguidors de l’ex-president Mursi, que es concentraven a les places de Rabaa al-Adauiya i Nagda del Caire per exigir el retorn al govern democràtic. Des del cop d’estat dels militars, el 3 de juliol, més de tres-centes persones han perdut la vida, pel cap baix.  


Seguiment a la premsa internacional:

Al Jazeera: Egypt declares state of emergency

The Guardian: Egyptian military government declares month long emergency

BBC: Egypt declares national emergency

El setmanari The NewYorker ha publicat una sèrie de fotografies espectaculars fetes avui al Caire. Vegeu-ne una mostra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any