Cospedal arriba a l’Audiència entre escridassades i mostres de suport

  • Arenas i Cascos van admetre ahir al jutge descontrol en les donacions al PP

VilaWeb
Redacció
14.08.2013 - 10:41

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La secretària general del Partit Popular, María Dolores de Cospedal, ha arribat a l’Audiència Nacional espanyola a mig matí per declarar com a testimoni al jutge Pablo Ruz, instructor del ‘cas Bárcenas’. Desenes de persones l’esperaven, algunes per escridassar-la i algunes altres per donar-li suport. Hi ha hagut moments de tensió entre els dos grups i, fins i tot, enfrontaments verbals. 

Cospedal haurà de donar explicacions sobre el suposat finançament irregular del PP i el pagament de sobresous en negre a diversos directius del partit. A més, haurà de respondre a les acusacions de Luis Bárcenas, que va dir que la secretària general havia rebut dos pagaments per valor de 45.000 euros en total entre els anys 2009 i 2010. 

Segons la versió de Bárcenas, el primer pagament es va produir l’any 2009 quan el partit va decidir liquidar la caixa de les donacions després d’esclatar el ‘cas Gürtel’. El segon, de 25.000 euros, s’hauria portat a terme l’any 2010 quan el PP va rebre 50.000 euros de la devolució d’un deute al PP gallec. Unes quantitats que, segons Bárcenas, també va rebre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. 

Durant la seva declaració el passat 15 de juliol a l’Audiència espanyola, Luis Bárcenas va dir que els dos pagaments de 25.000 euros es van lliurar en bitllets de 500 euros en sobres de color marró. Amb tot, va negar tenir els rebuts d’aquestes operacions. 

L’ex-tresorer del PP, empresonat a Soto del Real des del passat 27 de juny, també va dir que el gerent del PP de Castella la Manxa, José Ángel Cañas, va rebre una comissió de 200.000 euros a canvi de l’adjudicació del servei de neteja a l’ajuntament de Toledo. Fins i tot, Bárcenas va lliurar un rebut signat per Cañas al jutge Pablo Ruz. Una operació que afectaria també María Dolores de Cospedal perquè durant aquella època era la president del PP a la Comunitat de Castella la Manxa. 

Arenas i Cascos admeten al jutge descontrol en les donacions al PP

Ahir els dos ex-secretaris generals del Partit Popular, Javier Arenas i Francisco Álvarez-Cascos, van admetre descontrol en les donacions al partit. Això sí, tots dos van dir, en unes declaracions quasi idèntiques, que desconeixien l’existència dels documents de Luis Bárcenas, i van negar taxativament haver rebut cap tipus de sobresou. Van continuar, per tant, mantenint el discurs general del Partit Popular i, segons l’advocat de l’acusació, una de les frases més repetides en ambdues declaracions va ser: ‘Això no ho recordo.’

L’arribada a l’Audiència espanyola de Francisco Álvarez-Cascos va ser especialment moguda, car va ser escridassat per una vintena de manifestants, que li van cridar ‘lladre’ i ‘xoriço’, entre més insults. Tot i que tant Cascos com Arenas i De Cospedal declaren en qualitat de testimonis, com més va més rellevància prenen aquestes declaracions. No en va, l’ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, els va acusar d’haver cobrat diners de la caixa B del partit en sobres. A més, segons que publicava El Mundo dilluns, Bárcenas va continuar cobrant del PP, amb la nòmina més alta del partit, els anys 2010 i 2011. Tot això xoca amb la declaració del president espanyol, Mariano Rajoy, que va dir al congrés que l’ex-tresorer ja no formava part del partit aquells anys. Arran d’aquesta revelació, l’oposició va tornar a demanar la dimissió de Rajoy, que considera que ha mentit al congrés.

El successor de Bárcenas com a gerent del PP admet haver cobrat en negre 

Per si no n’hi hagués prou amb això, l’ex-gerent del Partit Popular, Cristóbal Páez, que va substituir Luis Bárcenas en el càrrec, va admetre ahir al jutge Pablo Ruz haver rebut els pagaments que figuraven al seu nom en la documentació que Bárcenas havia lliurat sobre la suposada comptabilitat B del partit. Així ho van confirmar fonts judicials després de la compareixença de Páez, que va durar prop de dues hores. Les mateixes fonts van afegir que es tractava de dos sobresous de 6.000 euros en concepte de ‘gratificació’ rebuts els mesos d’abril i juny del 2008.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any