El suport català a Gibraltar, al Financial Times

  • El prestigiós diari destaca la carta d'Alfred Bosch al ministre principal de Gibraltar

VilaWeb
Redacció
13.08.2013 - 14:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El prestigiós diari anglès Financial Times s’ha fet ressò de la carta que el diputat d’Esquerra al congrés espanyol, Alfred Bosch, ha enviat al ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, expressant-li solidaritat i suport de part del poble català per ‘la intimidació i l’assetjament’ de part del govern espanyol. ‘Deplorem els mètodes utilitzats pel poder espanyol’, diu Bosch a la carta, i argüeix que el conflicte de Gibraltar és utilitzat com a cortina de fum per desviar l’atenció de ‘l’escàndol de finançament del partit del govern’, el cas Bárcenas.

L’article del Financial Times, signat pel corresponsal a Madrid Miles Johnson i titulat ‘Els separatistes catalans expressen solidaritat amb Gibraltar’, explica que el govern espanyol s’ha oposat fermament a tota reivindicació separatista de Catalunya invocant la integritat territorial d’Espanya. Una integritat, diu que a vegades inclou reclams en relació a Gibraltar. Johnson recull un fragment de la carta de Bosch a Picardo, escrita en català i en angles: ‘L’única solució a la qüestió del Penyal, així com a la qüestió de Catalunya, passa pel diàleg, les urnes i el principi d’autodeterminació.’

L’article recorda que el PP viu en aquests moments una forta crisi per les acusacions de finançament il·legal i suborn derivades del cas Bárcenas i insinua que el conflicte amb Gibraltar podria servir per desviar l’atenció. També recorda les darreres declaracions creuades entre els governs espanyol i britànic: ‘El govern espanyol, que en les últimes setmanes ha incrementat la tensió diplomàtica amb el Regne Unit després d’establir llargs controls a la frontera gibraltarenya, ha argüit que l’estricta vigilància de la frontera  és un intent per aturar el contraban, i és en consonància amb les normes europees.

‘El ministre d’Afers Exteriors d’Espanya va provocar la intervenció de David Cameron, primer ministre britànic, després d’haver dit que considerava la imposició d’un impost de cinquanta euros a la frontera, com a represàlia de la col·locació de blocs de formigó en les aigües circumdants per part del govern gibraltareny, cosa que va blocar l’accés dels pescadors espanyols.’

‘Malgrat les reclamacions de Downing Street la setmana passada, Mariano Rajoy, el primer ministre d’Espanya, ha mantingut una postura ferma sobre la qüestió, mantenint els llargs controls fronterers i amenaçant de portar el cas a l’ONU. Per Downing Street, els controls són ‘motivats políticament i totalment desproporcionats’. El govern britànic va advertir a Madrid que estava ‘considerant seriosament’ accions legals pel conflicte.

‘Aquesta darrera batalla per Gibraltar es produeix en un moment en què el Partit Popular de Rajoy és perseguit per les acusacions del seu ex-tresorer de finançament il·legal durant dues dècades. Segons aquestes acusacions, alts càrrecs, entre ells el mateix, Rajoy van rebre pagaments d’un fons per suborns.
Rajoy i altres membres del seu partit acusats han negat enèrgicament les acusacions, que actualment s’investiguen als tribunals de Madrid.’

La carta d’Alfred Bosch:

Molt Honorable Ministre en Cap Fabian Picardo,

Li faig arribar les nostres simpaties arran de la situació de crisi imposada al poble de Gibraltar. Lamentem profundament els abusos i el bullying que el govern espanyol aplica als ciutadans que vós representeu democràticament, afectant també molts veïns i treballadors espanyols, amb la intenció de desviar l’atenció dels seus propis escàndols interns i financers.

Els votants que represento, i segurament molts altres, segur que volen que comparteixi sentiments d’amistat i solidaritat amb els Gibraltarenys i que condemni els mètodes usats pel poder Espanyol. Estem convençuts que l’única solució a la qüestió del Penyal, així com a la qüestió de Catalunya, passa pel diàleg, les urnes i el principi d’autodeterminació. Cap litigi no hauria de ser gestionat sense consultar la població afectada.

La vostra llibertat és la nostra llibertat. Ben cordialment,

Alfred Bosch,

Diputat / MP
Portaveu / Leader ERC/RCat/CatSí
Congrés Espanyol / Spanish Congress

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any