Espanya manté la pressió a Gibraltar malgrat l’ofensiva legal del Regne Unit

  • El govern de Gibraltar agraeix el suport d'Europa i anima Espanya a portar el cas als tribunals

VilaWeb
Redacció
13.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La tensió entre Espanya i el Regne Unit per Gibraltar continua creixent, amb declaracions creuades dels representants polítics. Mentrestant, una flota de guerra britànica viatja cap a Gibraltar ‘per fer una parada tècnica en unes maniobres rutinàries’, segons fonts oficials. Si el govern britànic deia ahir que estudiava seriosament d’adoptar accions legals sense precedents contra l’executiu espanyol pels controls a Gibraltar, que Londres considera desproporcionats i propis d’èpoques passades, Espanya va respondre que mantindria la pressió sobre Gibraltar i, fins i tot, que no descartava portar el cas a l’ONU. Segons fonts diplomàtiques del ministeri d’Afers Exteriors, en una interpretació més que dubtosa, les resolucions antigues de l’ONU no reconeixen el dret d’autodeterminació de Gibraltar. Però aquesta resposta fou ràpidament replicada pel govern gibraltareny, que en un comunicat animava Espanya a portar el conflicte als tribunals i a les institucions internacionals. Gibraltar també va agrair el suport internacional rebut, especialment per part d’estats europeus. Enmig de tot plegat, el batlle de Londres va escriure en un contundent article al Daily Telegraph que Espanya havia decidit reviure l’època de Franco i que confiava que el fet que una flota de guerra britànica viatgés cap a Gibraltar no fos cap casualitat.

Segons un portaveu del primer ministre britànic, David Cameron, el Regne Unit considera que l’augment dels controls són ‘políticament motivats’ i ‘totalment desproporcionats’. A més, el govern britànic va dir ahir que Cameron se sentia ‘contrariat’ pel fet que el govern de Mariano Rajoy no hagués reduït la pressió sobre Gibraltar aquest cap de setmana, tot i la petició expressa que havia fet al president espanyol en l’última conversa telefònica. Per això, va dir, el Regne Unit començaria una batalla legal ‘sense precedents’.

Precisament durant el cap de setmana un portaveu del Foreign Office va dir: ‘Continuarem aplicant la nostra política tradicional pel que fa als territoris d’ultramar, on l’autodeterminació està per damunt de la integritat territorial.’ En aquesta mateixa declaració, que té lectures més enllà de Gibraltar, el govern britànic també diu que el poble de Gibraltar ha votat de forma repetida a favor de continuar sota la sobirania britànica. Aquesta resposta s’entén en clau internacional, car Espanya, a més, ha sondat l’Argentina amb la possibilitat de fer accions conjuntes per als casos de Gibraltar i les Malvines. La Unió Europea, mentrestant, se’n manté al marge.


Editorial de Vicent Partal: Espanya es fica a la cova tota sola

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any