Gibraltar ja va fer la seva cadena humana per la sobirania el 2004

  • Commemorava els tres-cents anys de l'ocupació britànica en un moment de tensió entre Madrid i Londres

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.08.2013 - 17:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sobirania de Gibraltar respecte de l’estat espanyol és reivindicada cada 4 d’agost, dia en què una flota aliada anglo-neerlandesa, l’any 1704, i amb tres centenars de soldats i voluntaris austriacistes de tots els Països Catalans, havia ocupat el penyal en nom de l’arxiduc Carles. El 4 d’agost de l’any 2004, coincidint amb els tres-cents anys d’aquells fets i en un context, com ara, de forta tensió diplomàtica entre Londres i Madrid, els gibraltarenys van fer la seva pròpia cadena humana per la sobirania, que fou un èxit i demostració de força vers les pressions espanyoles.

La cadena, que va rebre el nom de ‘Encircling the nation’ (encerclant la nació), feia dotze quilòmetres i mig llargada envoltava tot Gibraltar. S’hi van aplegar quinze mil gribraltarenys, tots vestits de color vermell i blanc, colors de la seva bandera. Juntament amb la Via Bàltica, de l’any 1989, la de Gibraltar és un bon precedent de la Via Catalana.

La sobirania de Gibraltar, a l’article X del Tractat d’Utrecht

Segons l’article X (text) del Tractat d’Utrecht, la sobirania de la fortalesa de Gibraltar passava a mans de la Gran Bretanya ‘per sempre’. Amb tot, el control de l’estratègic i imponent penyal al sud de la península Ibèrica era ‘de facto’ britànic molt abans de l’acord d’Utrecht del 1713. El 4 d’agost de 1704, en el context de la guerra de Successió, una flota aliada anglo-neerlandesa, comandada pel príncep Jordi de Hessen-Darmstadt i amb tres centenars de soldats i voluntaris austriacistes de tots els Països Catalans, havia ocupat la plaça en nom de l’arxiduc Carles. La marxa de Hessen-Darmstadt l’any següent, juntament amb els voluntaris, per a assetjar Barcelona va deixar el govern del petit territori pràcticament en mans de les autoritats angleses. El tractat d’Utrecht del 1713 solament oficialitzava una situació ja establerta.

>> Sobre el pes del tractat d’Utrecht en el conflicte obert entre Espanya i la Gran Bretanya per la sobirania de Gibraltar, podeu llegir aquesta opinió del periodista gibraltarenc Dominique Searle, editor del diari Gibraltar Chronicle.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any