Notícies

Dilluns  12.08.2013  17:06

Gibraltar ja va fer la seva cadena humana per la sobirania el 2004

Commemorava els tres-cents anys de l'ocupació britànica en un moment de tensió entre Madrid i Londres

Men?ame
 

La sobirania de Gibraltar respecte de l'estat espanyol és reivindicada cada 4 d'agost, dia en què una flota aliada anglo-neerlandesa, l'any 1704, i amb tres centenars de soldats i voluntaris austriacistes de tots els Països Catalans, havia ocupat el penyal en nom de l'arxiduc Carles. El 4 d'agost de l'any 2004, coincidint amb els tres-cents anys d'aquells fets i en un context, com ara, de forta tensió diplomàtica entre Londres i Madrid, els gibraltarenys van fer la seva pròpia cadena humana per la sobirania, que fou un èxit i demostració de força vers les pressions espanyoles.

La cadena, que va rebre el nom de 'Encircling the nation' (encerclant la nació), feia dotze quilòmetres i mig llargada envoltava tot Gibraltar. S'hi van aplegar quinze mil gribraltarenys, tots vestits de color vermell i blanc, colors de la seva bandera. Juntament amb la Via Bàltica, de l'any 1989, la de Gibraltar és un bon precedent de la Via Catalana.

La sobirania de Gibraltar, a l'article X del Tractat d'Utrecht

Segons l'article X (text) del Tractat d'Utrecht, la sobirania de la fortalesa de Gibraltar passava a mans de la Gran Bretanya 'per sempre'. Amb tot, el control de l'estratègic i imponent penyal al sud de la península Ibèrica era 'de facto' britànic molt abans de l'acord d'Utrecht del 1713. El 4 d'agost de 1704, en el context de la guerra de Successió, una flota aliada anglo-neerlandesa, comandada pel príncep Jordi de Hessen-Darmstadt i amb tres centenars de soldats i voluntaris austriacistes de tots els Països Catalans, havia ocupat la plaça en nom de l'arxiduc Carles. La marxa de Hessen-Darmstadt l'any següent, juntament amb els voluntaris, per a assetjar Barcelona va deixar el govern del petit territori pràcticament en mans de les autoritats angleses. El tractat d'Utrecht del 1713 solament oficialitzava una situació ja establerta.

>> Sobre el pes del tractat d'Utrecht en el conflicte obert entre Espanya i la Gran Bretanya per la sobirania de Gibraltar, podeu llegir aquesta opinió del periodista gibraltarenc Dominique Searle, editor del diari Gibraltar Chronicle.