El govern britànic ‘estudia seriosament’ accions legals contra Espanya per la polèmica de Gibraltar

VilaWeb
Redacció
12.08.2013 - 14:56

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern britànic diu que ‘estudia seriosament’ d’adoptar accions legals contra l’executiu espanyol pels controls a Gibraltar. Segons un portaveu del primer ministre britànic, David Cameron, el Regne Unit considera que l’augment dels controls són ‘políticament motivats’ i ‘totalment desproporcionats’. 

Cameron se sent ‘contrariat’ pel fet que el govern de Mariano Rajoy no hagi reduït els controls a Gibraltar aquest cap de setmana, tot i la petició expressa que va fer al president espanyol en la seva última conversa telefònica. 

El portaveu del primer ministre britànic insisteix que el reforç dels controls en el límit de Gibraltar és ‘totalment desproporcionat’ i hi veu ‘motius polítics’, per això ha demanat que se suspengui. 

Espanya replica al Regne Unit que pensa mantenir la pressió sobre Gibraltar

El ministeri espanyol d’Afers Exteriors, per la seva banda, ha insistit avui que els controls que es fan a la frontera amb Gibraltar i que causen cues d’hores de durada són una ‘legals i irrenunciables’, argüint que el penyal no forma part de l’espai Schengen i que per tant no hi ha lliure circulació de persones. El govern espanyol ha amenaçat fins i tot de portar el cas al Tribunal de l’Haia, al Consell de Seguretat i a l’Assemblea General de l’ONU, basant-se en les resolucions de l’ONU que, segons la interpretació de l’estat espanyol, no reconeixen el dret d’autodeterminació de Gibraltar. Aquesta ha estat la reacció del govern espanyol després que el govern britànic hagués anunciat que ‘estudia seriosament d’emprendre accions legals’ contra Espanya pels controls fronterers, que el govern britànic considera del tot exagerats.

Fa uns dies el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va parlar amb el David Cameron i, segons Londres, el govern espanyol es va comprometre a rebaixar els controls, cosa que no ha fet. La Moncloa no ho confirma ni ho desmenteix i es remet a les paraules de Rajoy, que divendres va dir que mentre no hi hagués cap acord, es reservava ‘totes les mesures legals per defensar els interessos dels ciutadans espanyols’. Tot plegat, mentre una flota de guerra britànica viatja cap a Gibraltar. El govern espanyol ja ha dit que un vaixell de guerra espanyol s’afegirà a la ruta.

Regne Unit: ‘L’autodeterminació està per damunt de la integritat territorial’

Ahir un portaveu del Foreign Office va respondre amb contundència el govern espanyol sobre el tema de Gibraltar: ‘Continuarem aplicant la nostra política tradicional pel que fa als territoris d’ultramar, on l’autodeterminació està per damunt de la integritat territorial.’ En aquesta mateixa declaració, que té lectures més enllà de Gibraltar, el govern britànic també diu que el poble de Gibraltar ha votat de forma repetida a favor de continuar sota sobirania britànica.

La resposta arribava després de saber que Espanya es planteja portar el cas de Gibraltar a l’ONU. I que fins i tot ha sondat l’Argentina amb la possibilitat de portar conjuntament els casos de Gibraltar i les Malvines. L’Argentina és actualment membre del Consell de Seguretat de l’ONU.

Informació relacionada: 

El Regne Unit envia l’armada a Gibraltar en ple conflicte amb Espanya

Cameron, contundent amb Rajoy arran de la tensió a Gibraltar

Espanya, forçada a rebaixar el to contra Gibraltar

Les provocacions espanyoles fan créixer la tensió amb Gibraltar

La federació espanyola de Rugbi impedeix l’ingrés de Gibraltar

Cameron renya Rajoy pels trets de la guàrdia civil en aigües de Gibraltar

La guàrdia civil dispara en aigües de Gibraltar i desferma un conflicte diplomàtic

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any