Prenent partit en la Via Catalana

  • Dirigents de CDC, Unió, ERC i la CUP confirmen la seva presència en la cadena humana per la independència · També s'hi esperen crítics del PSC, tot i la posició oficial contrària del partit

VilaWeb
Redacció
11.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Falta tot just un mes per l’Onze de Setembre i la Via Catalana continua sumant participants, entre els quals hi haurà també dirigents polítics i càrrecs electes. De fet, a mida que s’acosta la data, les organitzacions polítiques van prenent partit respecte la cadena humana. Així, mentre CDC, ERC i la CUP han manifestat el seu suport i participació, el PSC, PP i Ciutadans s’hi han mostrat contraris. Amb tot, s’hi esperen crítics del PSC, com també membres d’Unió, tot i les crítiques de la cúpula del partit, i d’ICV, si bé la direcció té pendent de reunir-se per prendre una decisió.

LAssemblea Nacional Catalana (ANC) ha convidat els diputats i els membres del govern català a participar a la Via Catalana, i a fer-ho en dos punts emblemàtics de Barcelona per ‘donar una imatge potent amb els representants electes donant-se la mà en espais simbòlics’. Així, al parc de la Ciutadella hi haurà trams reservats per als diputats, tant del Parlament de Catalunya com del congrés espanyol, i a la plaça de Sant Jaume, per als membres del govern que també ho vulguin.

D’una altra banda, l’ANC recorda que els membres del partit sense càrrec electe que vulguin participar de la cadena humana, caldrà que s’hi inscriguin a títol individual. Ara bé, també es poden fer inscripcions col·lectives si volen ser tots junts.

Autocars de CDC, a disposició de la Via

Lluís Corominas, vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, va dir ahir que Convergència ‘s’abocaria’ en la cadena humana. En declaracions a l’agència Efe, va explicar que CDC ja s’havia posat a disposició de l’ANC perquè aquesta determini els llocs de la Via més adients per a ubicar-se, i havia posat a disposició de l’organització autocars plens de militants i simpatitzants per anar als trams que costin més d’omplir.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, a més de Corominas, també seran a la Via Josep Rull, secretari d’Organització de CDC, i Jordi Turull, portaveu parlamentari del partit. Entre les poques confirmacions que hi ha hagut fins ara destaca la de l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol, que hi participarà a títol individual i, conscient que on més gent faltava era en zones allunyades de Barcelona, s’ubicarà al tram de l’N-340 del Perelló, al Baix Ebre.

La previsió és que els diputats de CiU que no participin en els respectius municipis s’afegeixin al tram de la cadena que passarà pel parlament, mentre que membres de la Generalitat i del govern municipal de Barcelona s’ubicarien a la plaça Sant Jaume.

‘La majoria d’Unió hi serem’

També s’hi veuran dirigents d’Unió, tot i l’escepticisme mostrat per la direcció del partit, que fins i tot va enviar una carta a l’ANC i Òmnium demanant que abandonessis el lema independentista i apostessin per un altre centrat en el dret de decidir. El dirigent d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, recordava ahir aquesta petició i, en una entrevista a Efe, va dir que Catalunya necessitava el ‘màxim consens social possible entre les seves institucions i les forces socials i polítiques’ i que calia ‘constituir-se en un moviment interclassista, interpartidista i ampli’.

Amb tot, poc després de saber-se que el secretari general, Josep Maria Pelegrí, havia enviat la carta a l’ANC, Antoni Castellà anunciava per Twitter que ‘la majoria d’UDC’ seria a la Via Catalana. En el mateix sentit s’han manifestat, per exemple, Pep Martorell, del comitè de govern d’UDC, i Carles Brugarolas, president de la sectorial d’Economia d’UDC. De fet, fonts del partit han dit a VilaWeb que ‘cadascú a títol individual decidirà si hi vol participar o no’.

El govern ho decidirà més endavant

Lluís Corominas també donava ahir per fet que hi hauria membres del govern a la cadena, si bé l’executiu encara té pendent de decidir quin partit pren en la cadena. Així, el president Artur Mas encara medita si participarà en la Via Catalana i com ho farà, segons Efe. Podria ser que acabés optant per una decisió similar a la de l’Onze de Setembre passat, en què no va participar de la manifestació però hi va donar suport.  

Els diputats d’ERC i dos de la CUP també hi seran 

Els dos partits més desacomplexadament independentistes, ERC i la CUP, també seran a la Via Catalana. ‘Sempre hem respost a les crides de l’ANC i aquesta vegada no serà pas diferent’, diuen fonts d’ERC, que expliquen que són del parer que els diputats del territori s’ubiquin al costat dels seus ciutadans, descartant, doncs, que tots vagin al tram de la Via que passa pel costat del parlament. 

Els diputats de la CUP tampoc no seran en aquest tram concret: David Fernàndez serà a l’Hospitalet de Llobregat i Quim Arrufat anirà a Olèrdola, a l’Alt Penedès. Isabel Vallet, en canvi, no participarà a la Via sinó que serà a les manifestacions independentistes que es faran a Reus i Lleida, responent a la voluntat de la CUP de ser presents aquell dia a les accions d’arreu del territori. Fernàndez i Arrufat també participaran després a la manifestació de l’esquerra independentista a Barcelona, que enguany ha retardat l’hora per no coincidir amb la cadena humana. Arrufat haurà passat abans, al matí, per la manifestació de Girona.

S’hi esperen crítics del PSC

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha carregat aquestes últimes setmanes contra la cadena humana, qualificant l’acció d’irresponsable, i ha demanat als membres del seu partit i també del govern que no hi participessin. Amb tot, s’espera que hi participin membres del sector crític del partit, i el mateix Navarro assumia fa dos dies que hi hauria díscols que hi anirien. 

Qui sí que hi participarà serà l’ex-dirigent socialista i ex-conseller d’Educació, Ernest Maragall, impulsor del partit Nova Esquerra Catalana, segons que es va anunciar fa uns dies. 

ICV ‘trobarà la manera d’encaixar-hi’

Els òrgans de direcció d’ICV es reuniran a principi de setembre i serà aleshores quan decidiran quina posició prenen respecte la Via Catalana. Amb tot, el copresident, Joan Herrera, deia fa pocs dies que ICV podria participar i sentir-se còmoda en la cadena humana perquè la seva gent podria encaixar en la convocatòria. La copresidenta, Dolors Camats, també s’ha mostrat convençuda que el partit trobaria la ‘manera d’encaixar-hi’, si bé ha lamentat que l’ANC ‘hagi volgut fer una convocatòria exclusivament independentista’ perquè considera que això ‘divideix els partidaris del dret de decidir’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any