L’ANC respon a Unió que no pensa canviar el nom de la Via Catalana

  • UDC havia demanat que la cadena humana fos 'pel dret de decidir' i no 'per la independència'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.08.2013 - 08:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Carme Forcadell, presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), ha respost a Unió Democràtica que no hi haurà cap canvi en el nom de la cadena humana. El secretari general d’UDC, Josep Maria Pelegrí, havia enviat una carta a l’ANC demanant que la cadena humana es desvinculés de la independència i centrés la reivindicació en el dret de decidir. Concretament, demanava que es canviés l’eslògan ‘Via catalana per la independència’ per un altre que fes referència al dret de decidir i facilités, així, ‘la unitat de totes les forces catalanistes del país’.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Forcadell ha dit que l’any passat Unió ja els va demanar que la manifestació de l’Onze de Setembre fos pel pacte fiscal amb el mateix argument, que hi hauria més gent. Com aleshores, l’ANC li ha respost que el lema ja feia temps que estava triat, ha recordat que hi ha més de 300.000 inscrits a la Via Catalana, i que el nom no es canviaria. També ha recordat que l’ANC és una entitat que treballa per la independència i que l’acció d’aquesta Diada s’anomenaria Via Catalana cap a la Independència. 

‘Volem deixar molt clar que el dret de decidir ja el tenim, com a poble. No l’hem de demanar, perquè el tenen tots els pobles del món. El nostre parlament ja va expressar el 23 de gener que som sobirans, i amb un resultat aclaparador. Fer ara una manifestació per demanar una cosa que ja va ratificar el parlament seria un pas enrere’, ha dit Forcadell, que també s’ha volgut dirigir a Unió per dir que l’objectiu immediat de la cadena humana és pressionar perquè es convoqui la consulta. ‘Unió hi pot estar perfectament d’acord, perquè també és favorable a la consulta. Per això els convidem a participar, com l’any passat’. 

En la carta, Pelegrí recordava que UDC era favorable al dret de decidir i a fer una consulta sobre el futur polític de Catalunya per al 2014. Però deia que en el moment actual calia ‘sumar voluntats’ i que la ‘reivindicació d’independència, tot i ser legítima, no és més que una de les opcions possibles’. Per Pelegrí, el dret de decidir ha aconseguit sumar moltes sensibilitats i per això seria convenient que la cadena advoqués per aquest dret i no per la independència. D’aquesta manera, deia, s’hi podrien sumar altres partits, en referència clara al PSC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any