Les llàgrimes de Sant Llorenç creuen el cel d’agost

  • Enguany, la lluna no pertorbarà la visibilitat dels Perseids

VilaWeb
Redacció
11.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Com cada any, Sant Llorenç ens recorda que les seves llàgrimes cauen en forma d’estels. I és aquesta nit, segons els astrònoms, que enguany la pluja d’estels es podrà veure amb més claredat. De fet, els experts han assegurat que la lluna no seria un obstacle per a observar-la.

El fenomen

Es tracta del fenomen astronòmic dels Perseids, que són petites partícules que es desprenen del cometa Swift-Tuttle en entrar en contacte amb l’atmosfera terrestre. Es cremen amb el contacte i donen lloc als coneguts estels fugaços. És així que entre el 25 de juliol i el 18 d’agost, aquests meteorits, amb una mitjana d’un o dos per minut, deixen un rastre intens i breu de llum al cel.

Aquesta pluja d’estels és coneguda popularment com les ‘llàgrimes de Sant Llorenç’, per la proximitat del fenomen amb la festa de Sant Llorenç. Qui la festeja associa les perseides amb les llàgrimes que va plorar el sant quan va ser cremat en una graella en aquestes dates.

L’observació dels estels, per a tothom qui vulgui

Les llàgrimes de Sant Llorenç impressionen moltes entitats astronòmiques arreu de la península, que organitzen observacions públiques i caminades populars nocturnes per poder gaudir de la pluja d’estels. De fet, qui no vulgui perdre-se-la es pot adreçar als indrets més elevats, ara els cims de les muntanyes, o a les platges més allunyades dels nuclis urbans. Tot i que els astrònoms asseguren que es pot observar a simple vista, sense necessitat de telescopis, hi ha una llista d’observatoris oberts que permeten veure el fenomen amb més claredat.

Entre més, hi ha l’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA), que obrirà les portes del Centre Astronòmic de l’Alt Túria (CATT), a la localitat d’Aras de los Olmos (València), el Parc Astronòmic del Montsec, l’Observatori de Pujalt (Anoia) i el Centre d’Observació de l’Univers (Àger). Alguns d’aquests centres ofereixen l’observació dels Perseids amb la companyia de professionals de l’astronomia.

L’astrònom i blocaire de +VilaWeb Enric Marco parla detalladament d’aquest fenomen en un apunt al seu bloc, Pols d’estels: Tot esperant els Perseids d’enguany.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any