La fiscalia demana presó provisional per al pedòfil indultat al Marroc

  • Espanya diu ara que el Marroc va confondre les llistes d'induts · Els partits de l'oposició exigeixen explicacions a Rajoy i al CNI per la pèssima gestió del cas

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
06.08.2013 - 12:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El fiscal de l’Audiència espanyola Pedro Martínez Torrijos ha demanat presó provisional per al pedòfil indultat al Marroc a petició del rei Juan Carlos, Daniel Galván, mentre no es resol la seva possible extradició. La fiscalia basa la petició de presó provisional en el risc de fugida i en la gravetat dels delictes, pels quals va ser condemnat a trenta anys de presó al Marroc. 

Fernando Andreu, el jutge de guàrdia, és tancat ara per a dictar la resolució, que segons fonts judicials serà previsiblement de presó mentre s’estudia si comencen o no els tràmits d’extradició. 

Galván fou detingut ahir a Múrcia a l’hotel on dormia des de dissabte just l’endemà que el rei Mohàmmed VI n’anul·lés l’indult en un gest insòlit, pressionat per les grans protestes que hi ha hagut aquests darrers dies al Marroc.

El cas és encara lluny de resoldre’s, sobretot des del punt de vista polític, per les contradiccions que l’han envoltat i per les múltiples preguntes que encara romanen sense resposta.

Les contradiccions

Quan va esclatar la polèmica, la setmana passada, Europa Press informava, citant fonts de les cases reials espanyola i marroquina, que el rei Mohàmmed VI havia configurat la llista d’indults (pàgina 12 i 3), amb quaranta-vuit noms, la majoria dels quals narcotraficants, tenint en compte les peticions del rei Juan Carlos, que fa pocs dies, a mitjan juliol, va visitar precisament el monarca marroquí.

Arran de l’enrenou, el ministeri d’Afers Estrangers espanyol va dir aleshores que havien estat les autoritats marroquines les encarregades d’elaborar la llista, deslliurant-se de tota responsabilitat. Una llista en la qual l’últim nom era el del pederasta, cosa que fa pensar que podria haver estat afegit a última hora. Sigui com sigui, el rei Juan Carlos va agrair públicament a Mohàmmed IV els indults durant la ‘Festa del tron’, la setmana passada.

Confusió entre dues llistes?

En canvi, fonts pròximes al cas citades per diversos mitjans espanyols van assegurar ahir que l’ambaixada espanyola a Rabat havia fet arribar al monarca marroquí dues llistes: una amb noms de presos que havien de ser indultats i una altra amb noms de presos que havien de ser extradits a Espanya. I que va ser la casa reial marroquina que s’havia confós i havia barrejat les llistes. Dels quaranta-vuit noms que hi havia en les presumptes llistes separades, n’hi havia trenta que no havien de ser alliberats sinó extradits a l’estat espanyol, segons les mateixes fonts.

La casa reial se’n renta les mans

També el rei Juan Carlos intenta ara alliberar-se de la responsabilitat de l’indult. Fonts de la casa reial van dir ahir que el rei, en la trobada d’aquest mes de juliol amb Mohàmmed VI, es va limitar a interessar-se pels presos espanyols que havien de ser indultats, sense saber-ne els noms ni els crims.

L’oposició exigeix explicacions a Rajoy i al CNI

PSOEIzquierda Unida i Esquerra ja van avançar ahir que demanarien explicacions al congrés espanyol sobre el cas, pels interrogants que ha alçat i per la pèssima gestió que n’han fet tant el govern espanyol com el rei Juan Carlos. En primer lloc, exigeixen saber quan i de quina manera Galván va treballar per als serveis d’intel·ligència espanyols, el CNI. També han demanat que el director del CNI en doni explicacions per saber si la seva relació amb aquesta institució és el que ha fet que s’intercedís per ell. Així mateix, exigeixen aclarir qui en va demanar l’indult, perquè justament ara que ha esclatat la polèmica tant el govern espanyol com la casa reial en responsabilitzen el rei marroquí.

Els partits marroquins en demanen l’extradició per assegurar que compleix condemna

Els partits marroquins, per la seva banda, temen que, tractant-se d’un espia del CNI, el pedòfil pugui esquivar la presó si roman a l’estat espanyol. Per això, demanen que sigui extradit, per assegurar-se que compleix la condemna de trenta anys de presó. El rei Mohàmmed VI ja ha demanat a Espanya, també, que el detingut compleixi la condemna. A més, el monarca marroquí ha destituït el seu màxim responsable penitenciari.

Espia del CNI?

Per si no fos prou enrevessat tot plegat, aquest cap de setmana s’ha sabut que Daniel Galván Viña podria ser una identitat falsa perquè podria haver estat un espia espanyol a l’Irac. Al seu advocat marroquí, Galván li va dir que havia estat un oficial de l’exèrcit iraquià que va participar en el derrocament de Sadam Hussein. Galván també li va dir que havia estat professor d’universitat a Múrcia. En paraules de l’advocat: ‘No me’l vaig creure perquè és impossible que fes dues coses alhora i en llocs tan llunyans.’

En la documentació facilitada per l’administració penitenciària marroquina es descriu Galván com un ‘espanyol d’origen iraquià’, nascut a l’Irac l’any 1950 i de pare i mare iraquians. Tot plegat reforça la idea que Daniel Galván Viña podria ser un nom fals.

Abusos a onze menors gravats en vídeo

Per una altra banda, el ministre de Justícia marroquí ha confirmat que aquest ciutadà espanyol havia estat condemnat a presó per haver abusat d’onze menors d’edat. També ha dit que el pederasta no pot tornar al Marroc mai més. L’advocat de les víctimes ha explicat a l’agència Reuters que l’indultat és un jubilat que tenia dos pisos a Kenitra (Marroc) i que fa tres anys es van localitzar uns vídeos on es veia com abusava de nens d’entre quatre anys i quinze.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any