Albaida celebra la declaració de BIC Immaterial del Toc Manual de Campanes

  • La Consellera Maria J. Català visita el campanar d'Albaida i escolta de primera mà els repics especials de celebració

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.08.2013 - 07:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La regidora d’Educació d’Albaida, juntament amb la presidenta de l’AMPA del CEIP ‘Elies Tormo’, han aprofitat la visita de la consellera d’Educació per a posar-li de manifest la greu situació que viuen els centres educatius de la ciutat.

El campanar d’Albaida ha rebut la visita de la Consellera de Cultura, M. José Català, per a celebrar la declaració de Bé d’Interès Cultual Immaterial del Toc Manual de Campanes, aprovat dissabte mateix pel Consell de Cultura.

Català ha estat acompanyada per la Directora General de Cultura, Marta Alonso, i pel batle d’Albaida, Josep A. Albert, a més del rector de la parròquia, i dels regidors del consistori i veïns que han volgut ser testimoni d’un solemne volteig de campanes a càrrec de la Colla de Campaners d’Albaida.

Abans de pujar al campanar, la Consellera ha passat per l’Ajuntament per a firmar en el llibre de visites, on ha deixat constància de ‘la importància d’Albaida per mantenir aquesta tradició de vuit segles i que forma part de la cultura d’un poble’. A continuació, la comitiva s’ha dirigit  a l’església de l’Assumpció on els esperava Antonio Blasco Penalba, sagristà encarregat de fer tots els tocs diaris des de fa 69 anys. La Consellera li ha donat les gràcies en nom de tots els valencians per conservar aquesta tradició huit voltes centenària i transmetre-la a les noves generacions de campaners.

Seguidament, els campaners han fet un repic de gran festa i després d’alçar les campanes s’ha efectuat un revolteig de gran solemnitat. Per últim, els campaners han mostrat la seua alegria i han agraït la visita de la Consellera i de la Directora General. El reconeixement dels toc manual  de BIC Immaterial suposa un gran suport per tal que aquest patrimoni no es perda i es puga recuperar als pobles que ara no en gaudeixen.

Reivindicacions

Acabat l’acte oficial, la regidora d’Educació Lucia Company, ha fet entrega a la Consellera una carta on se li demana que ‘visite els centres escolars del poble perquè siga sabedora dels inconvenients que pateixen els escolars d’Albaida per falta d’infraestructura’, i per a ‘fer-li saber el malestar que hi ha a les comunitats educatives per les reiterades retallades que ha fet sobretot’ la conselleria d’Educació ‘en l’educació pública, que afecten, tant a docents, alumnes, com als  centres educatius’.

La presidenta de l’AMPA del CEIP ‘Elies Tormo’, Imma Tormo, a més, li ha explicat que són ‘associacions compromeses amb l’educació dels seus fills i també com a formadores de pares’ destacant així la tasca important que porten a terme. Per això els preocupa el ‘mal estat d’alguns edificis escolars, ja que són vells’ que en cas de continuar les retallades ‘s’anirà empitjorant la seua situació’.

La consellera Català s’ha compromès a ‘tornar a Albaida per a visitar les escoles públiques’ i a tindre en compte les demandes que li han presentat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any