Rajoy, acorralat, admet errors però es nega a dimitir

  • Rubalcaba li demana 'un acte de generositat' · Duran diu que l'explicació és insuficient · Coscubiela el titlla de corrupte · Alfred Bosch: 'Delenda est Rajoy?' · Baldoví exigeix eleccions avançades

VilaWeb
Redacció
02.08.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Em vaig equivocar confiant en una persona inadequada, vaig cometre l’error de creure un fals innocent, però no el delicte d’encobrir un suposat culpable.’ El president espanyol, Mariano Rajoy, va abordar ahir d’aquesta manera el cas Bárcenas al parlament espanyol. Va dir que no se sentia culpable i que per tant no pensava dimitir. L’oposició en bloc el va envestir amb una allau de crítiques i demandes que no va poder respondre. El president espanyol, en un discurs molt calculat que portava escrit, va voler deixar clar que la compareixença tenia per objectiu de ‘desmentir les mentides, manipulacions i insinuacions malicioses’ d’alguns dirigents polítics i ‘frenar l’erosió de la imatge d’Espanya per part d’alguns’. ‘Em vaig equivocar confiant en Bárcenas, em va enganyar’, va dir.

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, va dir que Rajoy s’havia quedat sense autoritat per a continuar governant després d’haver emparat il·legalitats durant més de vint anys en el Partit Popular. I és per això que li va demanar que marxés i que tingués un acte de generositat amb un país que no podia patir tenint al capdavant un president com ell. Rubalcaba digué que Rajoy feia mal a Espanya i que havia comparegut al congrés per mirar de salvar-se i no per parlar del cas Bárcenas.

Per Duran, les explicacions no són suficients

Segons el portaveu de CiU al congrés espanyol, la compareixença de Rajoy havia arribat tard i sota la pressió de la ciutadania. Duran va exigir-li ‘una actitud més exemplar’. És evident, va dir, que la majoria de ciutadans creuen Bárcenas i això l’obliga a tenir en compte la protesta de les forces polítiques presents al parlament.

Duran també va recordar-li que ara demanava la presumpció d’innocència, cosa que no havia respectat pas fa uns quants mesos, quan es van escampar acusacions falses contra Artur Mas i Jordi Pujol.

Coscubiela li diu corrupte

El diputat d’ICV, Joan Coscubiela, va ser especialment dur: ‘Sense el seu consentiment, el delinqüent Bárcenas no existiria’, li digué. I tot seguit li va demanar que dimitís. Coscubiela, a més, va acusar el Partit Popular de corrompre tot allò que tocava i va anomenar dues vegades corrupte el president espanyol: ‘Vostè és políticament un corrupte pel seu comportament.’

El president de la cambra, Jesús Posada, va exigir a Coscubiela que no ofengués i vigilés el llenguatge. Aleshores Coscubiela li va demanar un sinònim de ‘corrupte’ i va dir que, com que no n’hi havia cap, les coses s’havien de dir pel seu nom. I encara va tornar a acusar el president espanyol de corrupte.

Aquest darrer comentari va aixecar forts aplaudiments que, alhora, van motivar crits d’indignació i insults des de la bancada del PP. Fins i tot un diputat del PP el va titllar de ‘canalla’ i ‘imbècil’. 

Alfred Bosch: ‘Delenda est Rajoy?’

El representat d’ERC, Alfred Bosch, també va fer un discurs dur i, adaptant la coneguda frase sobre la caiguda de Cartago, va dir: ‘Delenda est Rajoy?’ Aquest comentari també va aixecar murmuris i protestes entre els diputats del PP. 

Bosch va interrogar Rajoy demanant-li si realment pensava que era creïble el seu argumentari. I afirmà que si era així i Bárcenas l’havia enganyat durant vint anys aleshores la credibilitat del president espanyol era nul·la. Bosch li va dir que això el situava en el límit de la intel·ligència. Al final del seu discurs li demanà que llegís la carta que li havia enviat Artur Mas, en referència a la convocatòria de la consulta, i la hi respongués. 

Joan Baldoví demana eleccions avançades

El diputat per Compromís, Joan Baldoví, també va intervenir amb el mateix to dur que havia usat tota l’oposició. Li va dir que en relació amb la pregunta si la gent es creia més un delinqüent o a ell la resposta de la població era evident: la gent creu Bárcenas.

Baldoví, interromput constantment pel president de la cambra per tal que acabés el discurs, va exigir eleccions avançades i va demanar la unitat de l’oposició per a aconseguir-les.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any