Rita Barberá demana al TSJPV les diligències del cas Nóos

  • El tribunal hi accedeix però no li deixarà fer cap al·legació fins que no sigui encausada

VilaWeb
Redacció
30.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La batllessa de València, Rita Barberá, demana al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià (TSJPV) les diligències que puguin sorgir del cas Nóos i puguin concernir-la directament. El mes de maig passat el jutge instructor del cas, José Castro, va fer una exposició segons la qual veia indicis de delicte en una actuació de la batllessa i de l’ex-president de la Generalitat Francisco Camps. Concretament, es referia a les negociacions del conveni del València Summit i dels Jocs Europeus amb el màxim encausat del cas, Iñaki Urdangarin.

A l’escrit, al qual ha tingut accés Europa Press, la defensa de Barberá demana que, tenint en compte l’exposició del jutge, li facin arribar les diligències practicades fins ara i les que es facin d’ara endavant. El TSJPV va respondre ahir a Barberá que no es podia considerar personada en el cas, com deia la batllessa, perquè de moment no era encausada i, per tant, no hi havia cas. Cal tenir en compte que fins a mitjan setembre el TSJPV no determinarà si és competent o no per a jutjar els delictes atribuïts a Barberá i Camps. El delictes que li són imputats són: malbaratament, prevaricació, frau a l’administració i falsedat en document oficial.

Amb tot, com a persona afectada en la investigació, el tribunal sí que facilitarà a Barberá les diligències que demana i les resolucions que es facin del cas. És a dir, sí que rebrà la documentació –com si fos personada en el cas–, però no podrà fer-hi cap al·legació ni participar-hi fins que no sigui encausada.

El jutge instructor del cas Nóos, José Castro, va demanar al maig a les Corts Valencianes que certifiquessin la condició de diputats de Francisco Camps i Rita Barberá, com a tràmit previ per a elevar al Tribunal Superior de Justícia una exposició dels fets pels quals els podria encausar.

En una interlocutòria, el jutge obre així la porta al possible encausament dels dos dirigents del PP, que per la condició d’aforats haurien de ser investigats pel TSJPV. 

Els noms de Camps i Barberá han aparegut més d’una vegada durant la instrucció de la causa, en relació amb la negociació del Valencia Summit. L’Institut Nóos va rebre un milió i escaig per a cadascuna de les tres vegades que es va fer aquest certamen, tot i que el cost real era d’uns 300.000 euros, segons els investigadors. Diego Torres, ex-soci d’Urdangarin, va fer arribar al jutge un text en què detallava les reunions amb Camps i Barberá.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any