Mallorca viu espantada el pitjor incendi del segle

  • El foc continua viu a la serra de Tramuntana · Ja ha devastat prop de dues mil hectàrees

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La serra de Tramuntana, espai protegit per la UNESCO pels valors ambientals i etnogràfics, ha viscut tot el cap de setmana el pitjor incendi d’aquest segle a Mallorca. Prop de dues mil hectàrees ja hi han quedat abrusades i gairebé vuit-cents habitants n’han hagut de ser desallotjats pel perill. Entre les zones cremades hi ha la Trapa, una finca considerada l’emblema de l’ecologisme mallorquí. El foc té tres fronts: Andratx, EstellencsGalatzó, aquest darrer el més descontrolat ara.

El foc que crema des de divendres ha obligat a desallotjar fins ara més de vuit-centes persones de quatre indrets amenaçats per les flames, especialment a Estellencs i la reserva del puig del Galatzó.

La calor i la baixa humitat d’aquests dies, juntament amb un vent canviant, són els principals obstacles per a estabilitzar-lo. El difícil accés a la zona del foc ha complicat encara més les tasques d’extinció, que es concentren principalment en els mitjans aeris: hidroavions, avionetes i helicòpters. De fet, és el desplegament més gran d’aquestes característiques a les Illes.

Amb quasi dues mil hectàrees calcinades fins ara, la majoria de bosc mediterrani, és l’incendi més greu que hi ha hagut a les Illes des de fa quasi dues dècades, tant en extensió com en danys a l’ecosistema, atès que crema a la serra de Tramuntana, un paratge protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Una de les zones arrasades és la finca de la Trapa, un símbol del moviment ecologista mallorquí que el Grup Ornitològic Balear (GOB) va adquirir el 1980 amb una campanya popular per a salvar-lo de la urbanització. Precisament, l’1 de juny de 1994 les vuitanta hectàrees de la Trapa ja van cremar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any