El vent, principal escull per a poder controlar el foc

  • L'incendi ja ha cremat quasi dues mil hectàrees de bosc protegit de la serra de Tramuntana · Les flames fan evacuar els nuclis d'Estellencs i Galilea

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.07.2013 - 08:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El foc que va començar divendres a Andratx, presumptament a causa d’una crema de rostolls, continua sense control. Els més de quatre-cents bombers i personal desplegat estan pendents que no augmenti el vent, principal escull per a controlar-lo. Ja s’han cremat unes dues mil hectàrees de la serra de Tramuntana i les flames han avançat de nit cap a Estellencs, on vuit-centes persones han hagut d’ésser desallotjades de matinada (vídeo). A la tarda, una llengua de foc ha obligat a desallotjar la reserva natural del puig de Galatzó i el nucli de Galilea.

Els equips de bombers, d’agents forestals i de Protecció Civil, a instàncies de la direcció de l’operatiu d’extinció, han ordenat de nit l’evacuació d’alguns habitatges aïllats de la zona de les Tanquetes. Però a causa del vent, les flames avançaven de pressa cap al nucli d’Estellencs i per això, cap a les cinc de la matinada, s’ha demanat també a tots els veïns i estiuejants del poble que, per precaució, deixessin casa seva.

Molts residents han abandonat Estellencs amb els seus vehicles per anar a cases de familiars o amics fora del poble. També s’ha habilitat el pavelló esportiu d’Esporles, on han passat la nit més d’un centenar d’evacuats.

En el capítol d’evacuacions, a la tarda una llengua de foc ha obligat els equips d’emergències a desallotjar per precaució la reserva del puig de Galatzó i el petit nucli de Galilea.

Crema la Trapa

Des de primera hora del matí, vint-i-vuit mitjans aeris i més de quatre-centes persones han tornat a treballar per mirar d’aturar el foc, el més greu a les Illes des de fa quasi dues dècades, tant en extensió com en danys a l’ecosistema, atès que crema a la serra de Tramuntana, un paratge protegit i declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Una de les zones arrasades és la finca de la Trapa, un símbol del moviment ecologista mallorquí que el Grup Ornitològic Balear (GOB) va adquirir el 1980 amb una campanya popular per a salvar-lo de la urbanització. Es dóna el cas que l’1 de juny del 1994 una part de les vuitanta hectàrees de la Trapa ja van cremar.

Mitjans aeris

La difícil orografia de l’àrea afectada pel foc fa indispensable, des de divendres, l’ús d’hidroavions, avionetes i helicòpters per mirar d’aturar els fronts que cremen. Ara mateix n’hi treballen frenèticament vint-i-vuit, que agafen aigua constantment del mar o de les piscines de la zona. Des d’Emergències es llancen avisos constants perquè els propietaris d’embarcacions a la zona de Palma i el nord de l’illa facilitin les operacions de recollida d’aigua dels hidroavions.

Uns quants veïns de la zona han captat en vídeo l’activitat frenètica dels mitjans aeris:

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any