Mas demana a Rajoy pactar la consulta en el termini més breu possible

  • Ha adjuntat l'informe del consell assessor a la carta que li ha enviat avui

VilaWeb
ACN
26.07.2013 - 21:33

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ja ha enviat la carta al president espanyol, Mariano Rajoy, en la qual li expressa la necessitat ‘d’abordar el diàleg i la negociació’ que permetin la celebració d’una consulta al poble català ‘de forma pactada’, ‘en el termini més breu possible’ i ‘amb els marcs legals que establim’. Mas argumenta que es donen les ‘condicions favorables’ per plantejar-la: ‘ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de diàleg i negociació i existència de vies legals per portar-la a terme’. A més, recorda a Rajoy que altres països ‘també de la UE’ han trobat vies per ‘solucionar democràticament i legalment aquest tipus de reptes’ i que ‘Espanya no hauria de ser l’excepció’.

Hi ha adjuntat la versió traduïda al castellà de l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional sobre la realització de la consulta. Mas ha destacat que la intenció de l’escrit és oficialitzar la intenció de fer la consulta i ‘fer-li veure que hi ha moltes vies des del punt de vista legal de poder-ho fer i que el problema no és de legalitat, sinó de voluntat política’.

Mas ha dit que volia transmetre a Rajoy que ‘hi ha una cohesió molt gran dins la societat catalana per canviar l’estatus quo actual’.

El president considera que l’única manera que hi ha actualment per a poder canviar l’estatus quo actual és fer la consulta i ha dit que demanaria a Rajoy ‘reiniciar les converses i les negociacions’ per poder-la tirar endavant de manera ‘pactada i legal’.

‘Una resposta d’estat’

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha demanat una ‘resposta d’estat’ del govern espanyol. ‘El poble de Catalunya es mereix una resposta política en majúscules, que fins ara no hi ha estat’, ha reblat. El conseller espera que l’oposició estigui ‘a l’alçada de les circumstàncies’ i ha defugit concretar la pregunta o la data de la consulta, que ha de ser ‘producte del consens’.

“És difícil pensar en una decisió unilateral del Govern”, ha asseverat. Per Homs, la decisió del govern espanyol de celebrar una consulta depèn “més de la política que de les lleis vigents” i, tot i advetir que té “les seves dificultats”, s’ha mostrat confiat de superar-les. “Venim a fer les coses ben fetes”, ha afegit.

Homs ha explicat que d’aquí uns mesos “ja decidirem” en quin mes del 2014 s’ha de celebrar la consulta i crear les condicions perquè sigui efectiu, i s’ha mostrat partidari de formular una pregunta “com més clara millor”.

En aquesta línia, ha insistit que és un camí “nou per a tots” però que no té “marxa enrere”. “El poble d Catalunya ha fet un ‘click’, un canvi de xip, i ha pres consciència que vol decidir el seu futur i això no ho para ningú”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any