La Marca España demana perdó i anuncia cursets de Twitter

  • 'Hi ha molta gent que no valora quin perill tenen els piulets, acostumada com està a parlar entre amics', diu el màxim responsable

VilaWeb
Redacció
24.07.2013 - 14:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’alt comissionat del govern espanyol per a la Marca España, Carlos Espinosa dels Monteros, ha demanat disculpes avui per les paraules del fins ara número dos de l’oficina, Juan Carlos Gafo, que va insultar els catalans a Twitter dient ‘catalans de merda’. Espinosa ha volgut atenuar les paraules de Gafo dient que ho havi fet des de casa seva, en cap de setmana i sense ser conscient de la responsabilitat del seu càrrec. A més, ha anunciat que faria un curset per als treballadors de la Marca España ‘perquè entenguin el risc de les xarxes socials’.

‘Hi ha moltes persones que no valoren el perill que té el tuit, estan acostumats a parlar entre amics i no s’adonen de la importància de deixar alguna cosa per escrit’, ha lamentat Espinosa.

Ha afegit que el tuit en qüestió està en “clara contraposició als valors de tolerància i educació que caracteritzen la Marca Espanya”, i ha demanat perdó a les persones, institucions i empreses que s’hagin sentit ofeses pel comentari i que des de Catalunya col · laboren amb el projecte. Gafo insultar els catalans mitjançant un comentari a la xarxa social Twitter després que xiulés l’himne espanyol a la inauguració dels mundials de natació de Barcelona: “Catalans de merda, no es mereixen res”.

“Es tracta d’un error, d’una persona que ha comès una equivocació, que s’ha adonat prou de pressa i s’ha disculpat en la pròpia xarxa”, ha insistit Espinosa, que ha recalcat que quan algú s’equivoca, el desitjable és demanar disculpes i retirar responsabilitats.

Per això ha dit que la primera mesura presa que ha pres arran de la polèmica, i després d’haver anunciat el cessament de Gafom, és la d’impartir un curset a les persones que treballen per a Marca España sobre el risc en l’ús de les xarxes socials.

Preguntat per si hi ha un sentiment anticatalà, ho ha negat: “Hi ha una persona que veu que una determinada part del públic xiula l’himne espanyol, cosa que des Marca España condemnem, sigui l’himne que sigui, perquè tenen un valor sentimental que cal respectar, i reacciona amb una indignació que es tradueix en un comentari desafortunat i generalitzat que s’havia d’haver concretat a aquestes persones’.

‘Catalunya ha estat, és i espero que segueixi sent la comunitat d’Espanya més culta, desenvolupada i avantguardista, i ens interessa avançar per aquest camí, de manera que la contribució de Catalunya és essencial’, ha afegit.

Espinosa també ha explicat que va parlar amb Gafo, del qui ha dit que ha estat el més perjudicat per aquesta polèmica i diu que n’està molt penedit. Gafo, per a qui encara no hi ha substitut i no es preveu que n’hi hagi fins al setembre, va dirigir una carta a Espinosa, que ha llegit en la conferència de premsa, en què deia que és un espanyol que estima el seu país amb naturalitat i sense fanatismes, i a qui indigna la falta de respecte cap als símbols espanyols, si bé admet haver comès un ‘error infantil i imperdonable amb un llenguatge impropi i una injusta generalització.’

En la carta, afegia que va fer l’apunt al seu compte personal, que tenia poc més d’una trentena de seguidors i que ho va escriure ‘en calent’, i ha incidit que un cop es va adonar de la gravetat del fet va posar el seu càrrec a disposició del ministeri. ‘He comès un error, però tampoc un crim’, acaba dient.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any