Detingut per haver parlat en català a Elx en una protesta contra el PP

  • L'associació el Tempir denuncia dos casos de discriminació lingüística per part de la policia

VilaWeb
Redacció
22.07.2013 - 18:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’associació el Tempir d’Elx fa aquesta denúncia pública: ‘El passat 18 de juliol, en la concentració de mig centenar de persones davant la seu local del Partit Popular a Elx –al carrer Marqués d’Asprelles– per a protestar pels casos de corrupció del govern de l’estat, Paco Muñoz Giménez, conegut integrant del Grup Antimilitarista Tortuga, fou detingut per la policia nacional pel simple fet d’adreçar-se en valencià quan un membre del cos policial va demanar-li que s’identificara mitjançant el DNI’.

D’acord amb aquesta entitat de defensa de la llengua, ‘Paco Muñoz, que havia acudit a la concentració sense el document identificatiu, no es va negar a identificar-se en cap moment, cosa que va explicar en valencià al policia que li ho havia sol·licitat’. En un comunicat, el Tempir diu que la reacció del policia va ser contundent. Va respondre: ‘A mi no em parlis en el valencià dels collons.’ Tot seguit, va detenir Paco Muñoz i el va portar a comissaria.

Després de reunir-se amb un comandament policíac i una vegada identificat oralment, cosa que s’hauria pogut fer en el lloc de la concentració, tal com indica la llei, van deixar-lo en llibertat amb tres denúncies: desobediència per no haver-se identificat, haver assistit a una concentració il·legal i haver enganxat adhesius a la façana de la seu del Partit Popular.

La junta directiva del Tempir expressa el suport i la solidaritat amb Paco Muñoz Giménez: ‘És intolerable que un ciutadà siga detingut pel simple fet de parlar en valencià quan intentava identificar-se i explicar que no duia el DNI. […] Entenem que aquesta actitud és inacceptable en un estat democràtic que ha de garantir el dret dels seus ciutadans a expressar-se en la llengua pròpia del país i, a més, d’un cos policíac que ha d’estar al servei dels ciutadans i, per tant, si vol ser professional i modern, ha de ser capaç d’atendre i respectar les persones que facen servir una llengua diferent del castellà. No es pot acceptar la criminalització ni un tracte de ciutadà de segona dels valencianoparlants.’

Lluís Xavier Flores Abat, agredit per haver parlat en català al Campello

El cas de Paco Muñoz no és pas un cas aïllat a l’extrem sud del país. Recentment, un policia local del Campello va denunciar Lluís Xavier Flores Abat per haver-li parlat en català i haver dit que el seu nom era ‘Lluís Xavier’. A més, també el va denunciar per haver intentat de fugir i per haver originat altercats. I li va imposar dues multes que sumen quatre-cents euros. L’Ajuntament del Campello no ha respost a la petició de Lluís Xavier Flores perquè li retirin la denúncia i el policia local es disculpi. La subdelegació de govern espanyol tampoc no ha respost a la reclamació del denunciat perquè l’ha feta en català i cal enviar-la a traduir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any