L’anunci de vaga a TVC l’Onze de Setembre causa un terrabastall a les xarxes

  • Els vots de CiU i ERC tomben l'esmena per la retirada immediata de l'ERO a la CCMA · Havien acordat que la direcció i els treballadors negociessin unes 'mesures alternatives' per a reduir el nombre d'acomiadats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El comitè d’empresa de TVC va fer ahir al vespre un comunicat on anunciava: ‘En l’assemblea d’avui els treballadors han aprovat la convocatòria de vaga els dies 10 i 11 de setembre.’ La notícia arribava hores després de la votació parlamentària en què CiU i ERC havien tombat una esmena a favor de retirar immediatament l’ERO a la CCMA. Aquesta decisió dels treballadors va causar tot seguit un fort terrabastall a les xarxes. Molts usuaris protesten per la data de la vaga, que coincidirà amb la diada nacional i la cadena humana convocada per l’ANC.

En el comunicat, el comitè també diu: ‘Un grup reduït de treballadors ha accedit a l’hemicicle, on han assistit als intents de transacció entre ERC i ICV sobre un text que ha anat variant de redactat i sobre el qual finalment no hi ha hagut acord entre els dos grups.’ El comitè va desmentir rotundament que hi hagués hagut cap pacte amb ERC, i encara menys amb el govern, sobre el contingut de l’ERO i sobre una reducció de la xifra d’acomiadaments.

Tombada l’esmena per la retirada immediata de l’ERO a la CCMA al parlament

El parlament va desestimar ahir d’instar la CCMA a retirar immediatament l’ERO que preveu d’acomiadar 312 treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. L’esmena, presentada per ICV-EUiA va rebre els suport també del PSC, PPC, Ciutadans i la CUP, però s’hi oposaren CiU i ERC, que havien acordat unes mesures alternatives a l’ERO. Segons fonts d’ERC, la direcció de la CCMA i el comitè d’empresa s’havien avingut a negociar-les. Per això van proposar d’incorporar la transacció a la moció que s’havia de votar, però ICV-EUiA s’hi va negar.

Les mesures alternatives a l’ERO que incloïa la transacció també implicaven acomiadaments, però molts menys i concentrats en les estructures directives. El propòsit era de conservar més llocs de feina, reduint costs de les estructures directives, facilitant jubilacions voluntàries i aplicant una retallada progressiva de sous.

Picabaralla al parlament

La proposta d’ICV-EUiA per a demanar la retirada de l’ERO a la CCMA va originar una picabaralla parlamentaria. Els republicans van evitar que es votés l’esmena d’ICV-EUiA en una moció que ells havien presentat però, finalment, es va acabar sotmetent a votació en una moció de Ciutadans sobre la reforma de l’administració pública. Tot i no acceptar l’esmena, ERC va proposar a ICV-EUiA de votar l’acord amb CiU com a transacció, cosa que els ecosocialistes van refusar. Per això, el pacte entre republicans i convergents sobre la CCMA no es va acabar votant al ple del Parlament.

L’acord CiU-ERC

L’acord entre CiU i ERC (pdf) insta el consell de govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) a posar urgentment sobre la taula de negociació ‘mesures alternatives’ per a conservar llocs de feina en vista de l’ERO que preveu d’acomiadar 312 treballadors. Entre les mesures que es proposen hi ha aquestes: reduir costos de les estructures directives, facilitar les jubilacions voluntàries, incentivar les reduccions de jornades voluntàriament i treballar en favor d’un acord per a una reducció progressiva de sous que exclogui els més baixos.

A més, el text de l’acord estableix la possibilitat de retirar l’ERO per a ampliar el termini de negociació, ara establert en trenta dies.

Picabaralla Oriol Junqueras – Jaume Bosch

En declaracions als passadissos del parlament, el president d’ERC, Oriol Junqueras, va dir que aquest acord era molt millor que l’ERO proposat per l’executiu català i va assegurar que tenia l’aval de la majoria dels treballadors de la CCMA. Amb aquestes mesures, va dir, ‘l’afectació en acomiadaments serà molt menor’. També va garantir que el seu partit treballaria perquè l’acord es concretés i va defensar que la retirada de l’expedient de regulació no era imprescindible per a negociar una millora dels acomiadaments prevists. Fins i tot va posar l’acord com a exemple del ‘camí que ha de seguir Catalunya per afrontar els reptes’.

A més, Junqueras es mostrà molt crític amb ICV-EUiA per haver evitat que es votés l’acord amb CiU. ‘Quan algú es posa al costat de Ciutadans i PPC i utilitza aquest tipus d’artificis és evident que fa molt mal servei al nostre país i a la democràcia’, els va retreure.

En canvi, el diputat d’ICV-EUiA Jaume Bosch, va interpretar diferentment les votacions a la cambra. Es va limitar a repassar què havia fet cadascú a l’hemicicle i va proposar un titular diferent del dels republicans: ‘Vostè ens ha atacat dient una cosa que no és certa, que ICV-EUiA ha fet pinça amb PPC i Ciutadans. Jo li proposo un altre titular: PSC, PPC, ICV-EUiA, Ciutadans i la CUP volen impedir l’ERO a TV3 i a Catalunya Ràdio i CiU i ERC ho fan impossible. Aquesta és la realitat del que ha passat aquí.’

El diputat de CiU Albert Batalla va acusar els grups de fer servir el tacticisme polític en una qüestió tan important com els mitjans de comunicació públics. Si fos, per exemple, pel PPC ‘TV3 i Catalunya Ràdio ja no existirien’, va dir. Va afegir que la principal preocupació de CiU era salvar la televisió i la ràdio públiques, tot i que ‘hi ha poc temps i molt pocs diners’ per fer-ho.

PPC i Ciutadans van dir que l’actitud d’Esquerra demostrava que acceptava l’expedient de regulació d’ocupació des del primer moment. El PSC i la CUP també van demanar que es retirés l’ERO i recomencessin les negociacions entre empresa i treballadors.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any