La militància en el PP del president del TC, nou sotrac a la política espanyola

  • Francisco Pérez de los Cobos reconeix que va estar afiliat al partit entre el 2008 i el 2011

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
19.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Tribunal Constitucional espanyol, Francisco Pérez de los Cobos, va admetre ahir als membres del ple de la institució que havia militat en el PP quan ja era magistrat del TC. Va afegir, això sí, que ara ja no pagava quota d’afiliat. Ahir va convocar una reunió d’urgència per explicar-se sobre la informació publicada pel diari El País. Aquesta nova revelació ha estat un nou sotrac de la classe política i del sistema democràtic espanyols, que feia decennis que no vivien una situació de tant desprestigi.

El País va explicar que De los Cobos apareixia en la llista de donants i afiliats del PP, en un document que forma part del cas Bárcenas. La constitució espanyola prohibeix tota mena d’afiliació política de jutges i magistrats, de qui s’exigeix ‘total independència’. De los Cobos va pagar quotes de militant del PP entre el 2008 i el 2011, fins i tot després d’haver estat elegit magistrat del tribunal, el 29 de desembre de 2010. Les quotes abonades per De los Cobos eren de 37,14 euros l’any, és a dir, la quantitat mínima que paguen els militants del PP a la ciutat de Barcelona.

Els jutges i magistrats tenen prohibit per llei de pertànyer a partits polítics o sindicats, segons que estipula l’article 395 de la llei orgànica del poder judicial. També ho indica l’article 127 de la constitució espanyola.

Tot amb tot, tant el president del TC com els responsables del PP diuen que no hi ha cap incompatibilitat entre ser magistrat del tribunal i militar en un partit.

‘Els diners, el bàlsam racionalitzador de Catalunya’

Francisco Pérez de los Cobos va assumir la presidència del Tribunal Constitucional espanyol ara fa un mes. Substitueix el magistrat de perfil progressista Pascual Sala, que ocupava el càrrec des del gener del 2011. De los Cobos és catedràtic de dret del treball i de la seguretat de la Universitat Complutense de Madrid, i doctor en dret per les universitats de València i de Bolonya.

També fou catedràtic de dret del treball de la Universitat Autònoma de Barcelona, entre el 1996 i el 2007. I, com a assessor, va elaborar dictàmens i informes per a tot un seguit institucions, entre les quals el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya. Així mateix ha estat àrbitre del Tribunal Laboral de Catalunya.

L’any 2006, el nou president del TC va escriure el llibre ‘Parva Memoria’, on hi havia fragments com ara aquest: ‘A Catalunya no hi ha cap acte polític digne sense una o més manifestacions d’onanisme.’ En el mateix text deia: ‘Els diners són el bàlsam racionalitzador de Catalunya.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any