La llei Wert serà història si cau Rajoy

  • Tots els grups de l'oposició al congrés, tret d'UPyD, signen un document de compromís per a derogar-la

VilaWeb
ACN
17.07.2013 - 16:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els portaveus del PSOE, l’Esquerra Plural (IU, ICV i Cha), CiU, PNB, ERC, i cinc partits del Grup Mixt signaran aquest dimecres un document on es comprometen a derogar la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l’Ensenyament (LOMCE) tan bon punt hi hagi un canvi de govern. No hi és UPyD que diu no compartir el criteri dels partits que qualifica de nacionalistes. El document arriba després que aquest dimarts els populars imposessin un cop més la seva majoria absoluta per rebutjar les 11 esmenes a la totalitat que van presentar els grups de l’oposició. El text consensuat per l’oposició constata que la llei s’ha fet sense l’acord dels grups i envaint competències de les comunitats autònomes.

Els grups han volgut escenificar l’acord amb la signatura del document al Senat, on se celebra el ple del Congrés per les obres de la cambra baixa. Subscriuen la declaració els socialistes espanyols, CiU, l’Esquerra Plural, el PNB, ERC i També el BNG, CC, Amaiur, Geroa Bai i Compromís.

El text acordat afirma que la LOMCE suposa “un atac a la igualtat d’oportunitats i un retrocés en l’equitat i en la qualitat de l’educació” i comporta també “una clara transgressió de les competències de les comunitats autònomes” que porta “fins i tot en alguns casos a una alteració del sistema lingüístic educatiu”, en referència implícita a Catalunya.

A més, posa de manifest que la Llei Wert s’ha fet “amb l’oposició manifesta de la Comunitat Educativa” i s’aprovarà “amb els únics vots del PP” fet que posa de manifest el “menyspreu al diàleg i a la recerca del consens necessari amb la resta de forces polítiques”. Aquesta, apunten, “no pot ser en cap cas la llei que necessita el sistema educatiu espanyol”.

Els grups recorden que “determinades lleis, entre altres les relatives al sistema educatiu, necessiten d’una àmplia transversalitat de caràcter ideològic”, que és “precisament la virtut que els atorga perdurabilitat”.

Per aquest motiu, acorden que “en el primer període de sessions de la pròxima legislatura procediran a derogar la LOMCE i paralitzar de manera immediata la seva aplicació” i “treballaran per elaborar una nova Llei que compti amb el màxim consens parlamentari i de la Comunitat Educativa”.

Aquest dimarts, el Congrés va rebutjar les 11 esmenes a la totalitat que havia presentat l’opsoció en una nova sessió marcada per la picabaralla entre el ministre Wert i els grups de l’oposició. 

Durant el debat, PSC, CiU, ERC i ICV van retreure a Wert que la LOMCE ataqui la immersió lingüística, mentre que el ministre va afirmar que aquesta és una llei “urgent i necessària” i va negar fos recentralitzadora o envaeixi competències autonòmiques.

Wert va acabar acusant l’oposició de fer un “exercici destructiu” i ser “incapaços” de presentar alternatives que millorin la llei, a més d’exhibir una “ignorància palmària” sobre la Llei. 

Tardà: ‘És franquisme destil·lat’

El diputat d’ERC Joan Tardà ha celebrat el “compromís conjunt” amb la resta de formacions per actuar contra la Llei Wert “on sigui i en tot moment”. A més, ha anunciat que ERC reclamarà que la Llei “no s’acati” a Catalunya, perquè és “franquisme destil·lat”.

PSOE: ‘És el certificat de defunció de la LOMCE’

La portaveu parlamentària del PSOE, Soraya Rodríguez, ha afirmat que avui els grups han “signat el certificat de defunció de la LOMCE”, una llei que “no té viabilitat”, perquè serà “derogada” i substituïda per una altra Llei amb el “consens” de la comunitat educativa. Aquest, segons Rodríguez, és el final d’una llei que ja va “néixer morta”.

CiU: ‘Les lleis d’educació han de ser perdurables’

El portaveu adjunt de CiU, Pere Macias, ha afirmat que per a la seva formació el plantejament del govern espanyol posa de manifest que aquest no és un bon model, i per aquest motiu ha demanat que la pròxima Llei s’aprovi amb un ampli nivell de consens. Les lleis, ha dit, han de ser perdurables i fiables.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any