Un any de desmantellament de la RTVV

  • El comitè d'empresa ha convocat aquest vespre una concentració contra l'ERO de l'ens públic · Repassem què ha passat aquest últim any, des que la direcció va decidir d'acomiadar més de mil treballadors

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 16 de juliol de l’any passat la programació de RTVV no va ser l’habitual. Desenes de treballadors van irrompre al plató de l’informatiu migdia i d’un programa de tarda i van impedir-ne l’emissió. Protestaven per l’expedient de regulació d’ocupació del qual s’havien assabentat aquell mateix dia i que preveia que afectaria el 75% dels treballadors. Començava la lluita d’una bona part dels treballadors en defensa dels llocs de feina i d’una televisió pública i de qualitat. I també començava el desmantellament de la Ràdio i Televisió Valenciana, que un any després ha reduït la plantilla a una tercera part i ha aprovat un nou contracte programa amb què es vol suprimir el Nou 2 i eliminar la programació infantil.

Amb motiu d’aquest primer aniversari, sindicats i treballadors de RTVV han convocat una concentració avui a les set del vespre a la plaça de la Mare de Déu, i demanen que tothom hi participi amb el conegut jupetí de color vermell contra l’ERO de RTVV.

ERO amb nocturnitat i ‘correus de la vergonya’

El consell d’administració va aprovar l’ERO el 22 d’agost. Ho va fer de matinada i sense haver escoltat la proposta del comitè d’empresa.

Uns mesos després, a principi del 2013, la direcció començava a enviar els anomenats ‘correus de la vergonya’, comunicats d’acomiadaments que els afectats rebien a través de correu electrònic. Aquests acomiadaments, que es van començar a fer efectius el 4 de gener, s’han anat anunciant amb comptagotes. Fins el cap de setmana passat, la direcció n’havia comunicats més de 860. La resta, uns 270, els anunciarà a l’agost.

Un any de mobilitzacions

Durant tot aquest any, no han cessat les mobilitzacions dels treballadors, d’una part de la societat i de l’oposició. Alguns ex-treballadors van ser al balcó de l’Ajuntament de València durant una mascletada, convidats per Compromís, i van acabar essent-ne expulsats per agents de la seguretat privada de Rita Barberá i de la policia local. Aquella expulsió va empènyer la periodista Xelo Miralles a escriure una carta contundent al regidor i president del consell d’administració de RTVV, Miguel Domínguez. A més, la cremada de les falles no es va emetre per una nova vaga dels treballadors.

Alguns periodistes han aprofitat l’altaveu de RTVV per denunciar l’ERO i reprovar la decisió de la direcció de l’ens: ho va fer Miquel A. Picornell en l’última retransmissió de futbol de Punt 2; i Xavier Alberola, en l’última retransmissió de pilota; i Reis Juan, que s’acomiadà dels oients agraint el suport a tots els acomiadats; i Amàlia Garrigós, que va escriure una emotiva carta dedicada a la ràdio; i el meteoròleg Jordi Payà, que aquest cap de setmana s’acomiadava de Canal 9 afirmant que la justícia posaria cadascú al seu lloc.

‘Neteja ideològica’

En tot aquest temps, l’oposició i els treballadors han dit que aquests acomiadaments eren una ‘neteja ideològica’. Els partits han recordat que els treballadors afectats per l’ERO no eren pas els causants del fracàs de la televisió pública i que, una volta consumats els acomiadaments, RTVV es quedaria ‘sense veus crítiques’. En aquest sentit es pronunciava un altre històric de la casa, també acomiadat, Vicent Grau, que en una entrevista a VilaWeb deia que s’havien quedat els qui no s’havien oposat mai a l’ERO. Rafa Xambó, membre del consell d’administració per Compromís també denuncia arbitrarietat a l’hora d’aplicar l’ERO. En el seu bloc de VilaWeb ha anat publicant tota la informació sobre l’ERO, com ara un informe que repassa qui s’ha salvat de l’ERO i per què.

9exili.com, la televisió dels ex-treballadors

Els ex-treballadors no s’han pas plegat de braços. Molts dels acomiadats de RTVV s’han coordinat i han engegat 9exili.com, una televisió en línia impulsada per la plataforma Mil de Nou i que vol cobrir el buit que hi ha al País Valencià d’una televisió de servei públic.

Pendent de la justícia

Mentrestant, l’ERO és damunt la taula del jutge. Després d’un periple judicial entre l’Audiència Nacional espanyola i el TSJ valencià, el Suprem va resoldre que l’òrgan competent per a valorar la legalitat de la decisió de RTVV seria el Superior de Justícia valencià. Ara aquest tribunal cerca data per a començar el judici. Per una altra banda, el govern valencià ja ha dit que ‘posaria damunt la taula’ el tancament de RTVV en cas que la justícia declarés improcedent l’ERO. Segons el consell, si els tribunals decidissin que s’han de tornar a contractar els treballadors acomiadats, no tindria capacitat econòmica per a pagar totes les nòmines.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any