Els SMS de Rajoy a Bárcenas desfermen una crisi política sense precedents

  • Va demanar a l'ex-tresorer que negués la comptabilitat oculta · L'oposició demana la dimissió del president espanyol · Es preveu un estiu calent després de les primeres mobilitzacions al carrer

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diari El Mundo va publicar ahir uns quants missatges de text de mòbil que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i l’ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, havien bescanviat durant dos anys, en què Rajoy mirava de tranquil·litzar l’ex-tresorer per convèncer-lo de no parlar. Aquesta filtració ha desfermat una greu crisi institucional i deixa Rajoy en una situació pràcticament sense sortida. L’oposició li demana la dimissió i explicacions al parlament.

[Noves revelacions del cas: Un enviat del PP a Bárcenas, segons El Mundo: ‘Si parles, la teva muller anirà a presó; si calles, caurà Gallardón’]

Els missatges publicats ahir poden explicar el silenci que Bárcenas havia servat sobre la comptabilitat B i els sobresous del partit, fins que va entrar a la presó. La decisió de difondre aquests missatges tan comprometedors s’interpreta com la resposta de l’ex-tresorer al partit. Una resposta, per exemple, a les paraules del portaveu del PP, Alfonso Alonso, que la setmana passada el va titllar de ‘delinqüent que ha fet de la mentida el seu estil de vida’.

Exigència d’explicacions i de dimissió

Els partits de l’oposició al congrés espanyol no s’ho van pensar dues vegades, i ahir van demanar la dimissió de Rajoy i explicacions al parlament. Els més contundents van ser ERC, Compromís, PSOE i IU-ICV. En canvi, CiU es va limitar a demanar explicacions convincents i responsabilitats.

El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Alfred Bosch, va instar ‘la gent valenta i íntegra’ del PP a contribuir a una eventual moció de censura contra Rajoy: ‘Ells han embolicat la troca i són ells mateixos que ho han de resoldre.’ Segons Bosch, la manca de respostes de Rajoy fa que la situació política a l’estat espanyol sigui cada dia més greu. S’hi revela ‘una trama mafiosa que combina interessos polítics empresarials i polítics’, equiparable al film ‘El Padrí’, va ironitzar.

Compromís també va exigir la dimissió de Rajoy. ‘S’ha demostrat totalment deslegitimat per a continuar en el càrrec, després d’haver-se evidenciat la seua connivència amb el presumpte finançament irregular del PP’, va dir Enric Morera. Segons ell, les informacions aparegudes ahir a la premsa fan inviable que Rajoy continuï com a president del govern. ‘El temps per a donar la cara davant la ciutadania ja s’ha esgotat i l’única eixida possible és que abandone el càrrec’, va dir.

En una conferència de premsa, Alfredo Pérez Rubalcaba (PSOE) va explicar que demanava la dimissió immediata de Rajoy. Va dir que la situació era insostenible i que els ciutadans no podien restar pendents dels ‘atacs de sinceritat’ de Luis Bárcenas. Va dir que el PSOE es posaria en contacte amb la resta de grups de l’oposició per mirar de consensuar una estratègia comuna si Rajoy no dimitia immediatament.

Centella (IU) va dir que l’estat no podia tenir un president que visqués amb un ull a la presó i un altre als titulars de premsa. Per això va demanar, en nom del seu grup parlamentari, que dimitís immediatament.

El president de la Generalitat, Artur Mas, va aconsellar a Rajoy que donés explicacions sobre el cas Bárcenas. En canvi, Duran i Lleida va dir que es fiava més de Rajoy que no de Bárcenas i va demanar que es preservés el principi de presumpció d’innocència. Amb tot, també va demanar explicacions a Rajoy, ‘per respecte a la democràcia i a la ciutadania’.

Els SMS

El president espanyol va mantenir contacte directe i permanent amb Bárcenas, si més no des del maig del 2011 al març d’enguany, i li va demanar que negués l’existència de la comptabilitat B i els sobresous del partit, apunta El Mundo.

El contacte entre Rajoy i Bárcenas era mitjançant SMS, converses telefòniques i també algun cara a cara. En aquest cas, alguna vegada hi havia participat la dona de Bárcenas, Rosalia Iglesias.

Sembla que els missatges que difon El Mundo són tan solament una part del total i, segons el diari, proven el suport continuat que Rajoy va donar a Bárcenas per a tapar l’escàndol dels sobresous, la comptabilitat B i els comptes a Suïssa.

En els SMS es palesa com Rajoy va prova de calmar l’ex-tresorer quan les coses es van començar a complicar: ‘Luis, res no és fàcil, però fem tant com podem. Coratge.’ Ja el 2013, poc després de saber-se l’existència dels comptes a Suïssa, Rajoy va demanar-li que fos fort.

El punt d’inflexió

El pacte de silenci que l’ex-tresorer del Partit Popular va servar, a petició, suposadament, de Rajoy, es comença a esquerdar el 18 de gener d’enguany, quan la premsa fa públic que Luis Bárcenas pagava amb diner negre sobresous a membres de la direcció del PP. Les quantitats arribaren fins a 15.000 euros en metàl·lic, segons El Mundo. Bárcenas atribueix part de les filtracions a l’entorn de Maria Dolores de Cospedal, que l’havia substituït. ‘Estimat Mariano, he explicat a Marilar [de Andrés, periodista que treballa en la comunicació del partit] la improcedència de fer un comunicat meu per contrarestar la filtració de Cospedal a El Mundo’, diu Bárcenas a Rajoy.

El missatge continua: ‘Ha de sortir ella a demanar que El Mundo aporti proves. Amb mi hi pots comptar sempre i saps que t’estic agraït pel suport que personalment m’has donat sempre. Una abraçada. Luis.’ El missatge de mòbil, que dóna instruccions clares al cap de l’executiu, obté resposta, indica el diari, de Rajoy mateix: ‘Luis, ja ho entenc. Sigues fort. Demà et trucaré, una abraçada.’

El 14 de març, el mateix dia que és acomiadat oficialment i instat a abandonar el despatx del carrer Génova, Bárcenas envia el següent SMS: ‘Mariano, vergonyós el comportament d’aquesta tarda dels dos advocats del partit. No han permès que les persones que he enviat verifiquessin el contingut de les caixes que hi havia al despatx que tu em vas autoritzar.’

Aquest greuge que denuncia Bárcenas acaba amb unes paraules que semblen una sentència: ‘Tu sabràs a què jugues, però jo quedo alliberat de tot compromís amb tu i amb el partit.’

 

MÉS INFORMACIÓ: #FemForaLaMàfia convoca un repic d’atuells davant les delegacions del govern espanyol

L’oposició exigeix la dimissió de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any