L’oposició exigeix la dimissió de Rajoy

  • Rubalcaba diu que la situació és insostenible · IU diu que el president no pot tenir un ull mirant a la presó i l'altre als titulars de premsa

VilaWeb
Redacció
14.07.2013 - 14:20

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació dels SMS que demostren que Rajoy es va mantenir en contacte amb Bárcenas i li va donar instruccions per a amagar la doble comptablitat i els sobresous ha provocat un cataclisme a la política espanyola. Així el PSOE ha convocat una reunió d’urgència de la cúpula del partit per analitzar els fets i ha decidit demanar la dimissió immediata de Rajoy. Per la seva banda, Izquierda Unida ha fet aquesta petició unes hores abans a través del portaveu del grup al congrés José Luis Centella.

Rubalcaba ha fet una conferència de premsa cap a les dues per explicar la seva petició de dimissió immediata. Ha dit que la situació era insostenible i que els ciutadans no podien restar pendents dels ‘atacs de sinceritat’ de Luis Bárcenas, a qui el PP va titllar de delinqüent. El PSOE diu que es posarà en contacte amb la resta de grups de l’oposició per mirar de consensuar alguna estratègia comuna si Rajoy no dimiteix immediatament. Rubalcaba ha dit que Rajoy està ‘incapacitat per continuar un minut més en la presidència d’Espanya’ i ha afegit que està perjudicant el país.

Centella (IU) ha dit que l’estat no podia tenir un president que visqués pendent de tenir un ull a la presó i l’altre als titulars de premsa. Per això, ha demanat la seva dimissió immediata en nom del seu grup parlamentari.

Compromís també ha exigit la dimissió de Rajoy. Enric Morera ha afirmat que ‘exigim la dimissió de Rajoy que s’ha demostrat totalment deslegitimat per continuar en el seu càrrec, després que s’haja evidenciat la seua connivència amb el presumpte finançament irregular del PP’. Morera ha explicat que ‘les noves informacions aparegudes hui a la premsa fan que la continuïtat de Rajoy com a president del govern siga insostenible, doncs els temps per a donar la cara davant la ciutadania ja s’han esgotat i l’única eixida possible és que abandone el seu càrrec’.

Per la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha aconsellat a Rajoy que donés explicacions sobre el cas Bárcenas. En canvi, Duran i Lleida ha dit que es fiava més de Rajoy que de Bárcenas i ha demanat que es preservés el principi de presumpció d’innocència. Amb tot, ha exigit explicacions a Rajoy ‘per respecte a la democràcia i a la ciutadania’.

El portaveu d’ERC a Madrid, Alfred Bosch, insta ‘la gent valenta i íntegra’ del PP a contribuir a una eventual moció de censura contra el president espanyol, Mariano Rajoy: ‘Ells han embolicat la troca i són ells mateixos els que ho han de resoldre’. Segons Bosch la ‘manca de respostes de Rajoy fa que la situació política a l’estat sigui ‘cada dia més greu’. Bosch afirma que s’està revelant a l’estat espanyol ‘una trama mafiosa que combina interessos polítics empresarials i polítics’ equiparable al que seria ‘la quarta entrega de El Padrino’, ha ironitzar el portaveu d’ERC.

La Moncloa diu que els sms demostren que no hi ha hagut favors a l’ex-tresorer

Fonts del govern espanyol han argumentat a l’ACN que -contràriament al que apunten les crítiques al president espanyol- la publicació a El Mundo dels sms que van intercanviar Mariano Rajoy i Jesús Bárcenas demostra que no hi ha hagut cap favor a l’ex-tresorer del PP. La Moncloa, que admet d’aquesta manera implícitament l’autenticitat dels missatges, entén que tot plegat forma part de l’estratègia de Bárcenas, que està empresonat des del 27 de juny, per desviar el focus respecte a la seva figura. El president espanyol, Mariano Rajoy, oferirà demà a les 14.45 una roda de premsa conjunta amb el primer ministre polonès, Donald Tusk, i respondrà les preguntes de la premsa sobre aquesta qüestió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any