L’Ictineu 3 demana una empenta per començar a navegar

  • El submarí científic fa una campanya de micromecenatge com a últim recurs per acabar el projecte

VilaWeb
Redacció
14.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’equip del submarí català ICTINEU 3 comença una campanya de micromecenatge com a últim recurs per aconseguir els 60.000 euros que necessita per poder finalitzar el projecte i posar el submarí sota l’aigua el setembre. Amb el títol, ‘Ara és l’hora de la veritat: fem l’esforç final, posem a l’aigua l’ICTINEU 3!’, l’equip del submarí fa una crida final en la cerca de la col·laboració de la societat, ‘un factor imprescindible per poder acabar aquest projecte 100% català’.

Expliquen que ‘l’esforç es traduirà en grans beneficis per a la societat perquè Catalunya disposarà d’una potent eina d’intervenció i investigació submarina’.

La construcció de l’ICTINEU 3 -el primer submarí científic i tripulat de Catalunya i l’estat- arriba al tram final però la manca de finançament fa perillar el projecte en els últims mesos. Després d’haver-s’hi invertit 2,5 milions d’euros i 10 anys de recerca i desenvolupament, ara ‘el projecte necessita una darrera empenta econòmica un cop esgotades totes les vies habituals de finançament per a un projecte de R+D+I’.

‘Aquest projecte ha pogut créixer en bona part gràcies a les col·laboracions desinteressades de molta gent’, expliquen els impulsors. ‘Des de voluntaris que aporten el seu treball, fins a aportacions de capital, col·laboracions en espècies i patrocinis, aportant cadascú el seu gra de sorra, en la mesura de les seves possibilitats’. Fins ara hi han participat més de 743 persones i entitats. Ara, les noves aportacions recollides serviran per comprar l’equipament imprescindible que encara falta al submarí, per pagar l’estructura i personal necessaris per a les últimes setmanes de muntatge, per les proves de taller i per poder fer les primeres proves de mar de l’ICTINEU 3.

Un projecte reconegut internacionalment

Aquest submarí ha estat reconegut com a projecte de R+D+I per les diferents administracions catalanes i estatals. També a nivell internacional el submarí ha rebut elogis en els més prestigiosos congressos de tecnologia submarina, com el nord-americà Underwater Intervention, així com el reconeixement d’organitzacions del sector de primer nivell, com és el cas del centre francès IFREMER, que ha mostrat interès en les prestacions del pioner sistema de bateries d’ió-liti-polímer desenvolupat per l’equip del submarí. Malgrat tot, el finançament públic mai no ha estat suficient per dur a terme un projecte d’aquesta dimensió.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any