Llegir poesia: un plaer per als sentits

  • Recomanació de la Biblioteca Pública de Benigànim

VilaWeb
Redacció
14.07.2013 - 20:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ningú no dubta de la importància de la lectura al llarg de la vida; la lectura és un instrument fonamental en el procés de coneixement i de maduració personal.

Les bones lectures ens poden deixar empremta, despertar aficions; eduquen la sensibilitat, proporcionen coneixements… Els bons lectors acostumen a ser bons estudiants.

Aconseguir que els nostres fills adquirisquen l’hàbit lector depèn en gran mesura de la nostra tasca com a pares. Ací van algunes recomanacions:
Intentem que ens vegen llegir a casa, nosaltres som el seu primer exemple.
Llegim-los contes quan són menuts.
Practiquem la lectura cada dia, és suficient entre 10 i 20 minuts diaris.
Hem de tindre a casa llibres que els interessen.
Hem de disposar d’un lloc agradable on llegir.
Hem de donar-los a conèixer altres formats de lectura, com ara els llibres digitals.
Hem d’interessar-nos per les seues lectures de classe.
Fem-los el carnet de la Biblioteca.
Regalem-los llibres

Des de les biblioteques de la Vall, aquest mes volem recomanar-vos dos llibres infantils de poesia. Encara que de vegades ho oblidem, la poesia és un gènere infantil primordial per als més menuts, ja que juga amb la musicalitat i l’humor, estimula la imaginació i la sensibilitat. A més a més, la poesia és present en la formació dels xiquets des que són de bolquers, no són poesia les cançons de bressol?

Deixem els xiquets jugar amb la poesia. Pot ser una ferramenta perfecta per a exercitar la memòria; les rimes faciliten la memorització del text, i recitar poemes en veu alta millora l’expressió corporal i la dicció, al temps que augmenta el vocabulari. La poesia ajuda els xiquets a comprendre situacions emocionals complexes.

Els dos llibres de poesia que hem seleccionat són:

Poemes al jardí. Irene Verdú. Edicions del Bullent

El ratolí i les disfresses. Irene Verdú. Edicions del Bullent

Tots dos són d’Irene Verdú, una jove escriptora d’Oliva, que fa uns anys va començar el seu viatge pel món de la poesia, agafada de la mà de la seua rateta Abril. La poesia d’Irene Verdú és molt musical; són poemes senzills, que els xiquets més menuts poden memoritzar amb facilitat, la temàtica dels quals els és molt propera i estimada, xicotets i simpàtics animalets. El llenguatge que utilitza és molt senzill i alhora expresiu.

‘Poemes al jardí’. Quin lloc millor que el jardí per a descobrir la poesia? Un lloc on el temps descansa, satisfet com la sargantana, per a després alçar el vol, lleuger com la granota, els teuladins i els caragols, tots tenen els seus racons i els seus jocs, el seu poema. Ací en teniu un:

            LA MARIETA
            Caiguda com el confeti
            d’un cel festiu i radiant,
            una fràgil marieta
            arriba a les meues mans.
            Embolica, generosa,
            el seu cos com un regal,
            amb ales roges i negres
            de paper enxarolat.

‘El ratolí i les disfresses’. Què és el que cal per a descobrir que hi ha un món ple de possibilitats al nostre abast? De vegades sols cal imaginar, disfrutar, somiar, obrir un llibre meravellós o simplement agafar-se del bracet d’una rateta viatgera. D’aquest també n’hem extret uns versos:

            Ara el nostre amic somia
            veure a Londres el Big Ben,
            la Gran Muralla a la Xina
            i a París , la Torre Eiffel,
            les piràmides, a Egipte;
            a Itàlia, el Circ romà,
            i a Nova York, eixa estàtua
            que es diu ‘de la llibertat’

Ambdós llibres han estan il·lustrats per Noèlia Conca. Noèlia guarda imatges a color de cadascun dels seus somnis viatgers, somnis que després plasma en les il·lustracions fresques i plenes d’optimisme.

A nosaltres ens agrada molt recomanar llibres de poesia, és un gènere literari no massa conegut i que sempre agrada, sobretot al públic infantil. També ens agrada proposar jocs al voltant de la poesia, llegir-la fent canvis d’entonació, introduint onomatopeies…

Desitgem que aquestss dos llibres que us recomanem us  agraden i us animen a llegir poesia.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any