Navarro vol l’aval del PSC al document de Granada l’endemà del fracàs al comitè federal

  • Avui hi ha reunió extraordinària del consell nacional · L'acord de reforma constitucional subscrit amb el PSOE no satisfà els catalanistes del partit

VilaWeb
Redacció
14.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després d’una setmana en què els sectors catalanistes del PSC, crítics amb l’executiva, han fet un cop d’efecte, i l’endemà del fracàs de Pere Navarro al comitè federal del PSOE, el primer secretari cercarà l’aval del consell nacional del partit a la proposta de model d’estat espanyol federal pactada a Granada. Aquests sectors més crítics han criticat el document, perquè no reconeix ni el caràcter de Catalunya com a nació ni el dret de decidir dels catalans. El consell nacional haurà de valorar també el rebuig al nou protocol de relacions entre el PSC i el PSOE ahir en el comitè federal dels socialistes espanyols.

Pere Navarro vol tancar el cercle. El cap de setmana passat va viatjar a Granada per pactar i aprovar un document junt al consell territorial del PSOE on hi ha escrites les bases de la proposta de reforma de la constitució. I avui vol tenir l’aval del consell nacional després de les crítiques contundents dels sectors catalanistes; expressades per part del president del grup municipal socialista a l’ajuntament de Barcelona, Jordi Martí; d’ex-consellers com Marina Geli, Joaquim Nadal, Joan Manuel del Pozo i Antoni Castells, aplegats en el recent constituït Agrupament Socialista de Catalunya; i d’altres veus crítiques com la de Montserrat Tura i la del col·lectiu Avancem.

L’advertiment per part d’alguns dels crítics era clar: ‘Si el PSC s’espanyolitza, ens empenyeran a prendre la iniciativa fora del PSC’, deien des del corrent Fòrum Cívic, impulsor de l’Agrupament Socialista de Catalunya.

Això no obstant, Navarro està convençut que el pas fet pel PSOE és transcendental i demostra la voluntat per part del socialisme espanyol. ‘Entre la immobilitat i la resignació separatista, hi ha esperança en el diàleg i en el pacte’, deia Navarro dijous durant una conferència a Las Palmas.

En contra d’aquest relat hi jugarà el fracàs de Navarro ahir al comitè federal del PSOE. No va aconseguir que els barons socialistes espanyols acceptessin les propostes més bàsiques de funcionament autònom del PSC a Madrid. El PSOE va frenar l’aprovació del nou protocol de relació amb el PSC perquè preveia la llibertat de vot dels diputats catalans en determinades qüestions.

La solució transitòria que van trobar va ser crear una comissió encarregada de preparar i negociar el nou protocol, que els socialistes catalans havien demanat arran de la polèmica per la votació diferenciada d’una moció sobre el dret de decidir al congrés espanyol. La formaran el primer secretari del PSC, Pere Navarro, el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, un membre de cada executiva i un membre de cada grup parlamentari.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any