Mas diu que Catalunya negociarà amb Espanya i la UE si guanya el sí a la independència

  • El president ha explicat que Espanya vol impedir la consulta perquè és conscient que pot guanyar el sí

VilaWeb
Redacció
11.07.2013 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha explicat que després de la consulta d’autodeterminació, si guanya el sí a la independència, ‘aleshores haurem de negociar amb l’Estat i la Unió Europea en quins termes es pot arribar a un estat propi per a Catalunya’. En una entrevista al diari ‘O Estado de Sao Paulo’, Mas ha dit que el número de catalans que volen la independència ha crescut per diversos motius, entre els quals ‘el dèficit fiscal, la centralització política a Madrid i la falta de respecte, fins a l’agressió, a vegades, a la llengua i la cultura catalanes’.

A més, Mas ha lamentat la manca de respecte de l’estat espanyol per la llengua i la cultura catalanes i ha defensat el procés pel dret de decidir com un moviment radicalment democràtic i absolutament pacífic.

Preguntat sobre per què el govern espanyol vol impedir la consulta, Mas ha dit que, si es fa, ‘Catalunya passarà a tenir un estatus polític diferent’, i ha assegurat que Espanya és conscient que pot guanyar el sí. ‘No es pot impedir per sempre a un territori, a un país, votar i decidir el seu futur’, ha conclòs.

Mas es reuneix amb Lula da Silva i li explica el procés català

Mas s’ha reunit amb l’ex-president brasiler Luiz Ignacio Lula da Silva i ha aprofitat per explicar-li el procés català. S’ha trobat amb ell de forma discreta abans de tornar a Barcelona i ho ha explicat després als periodistes. Mas havia convidat Lula a l’estrena de la minisèrie sobre Pere Casaldàliga però l’ex-president brasiler no va poder assistir i ho ha solucionat amb una trobada l’endemà. Ambdós polítics han parlat sobre el Brasil, sobre la crisi a Espanya i Europa i també sobre el dret de decidir i la consulta. S’han reunit durant prop d’una hora i quart. La Generalitat va guardonar Lula da Silva amb el Premi Internacional Catalunya del 2012.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any