Els Països Catalans, els més penalitzats per l’anivellament autonòmic del 2011

  • Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià perden posicions en la classificació del sistema de finançament espanyol

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És una constant històrica: any rere any, les dades dels resultats del sistema d’anivellament autonòmic demostren que els Països Catalans són el territori que perd més posicions en la balança financera de l’estat espanyol. Segons les dades del 2011 de la Generalitat de Catalunya, el Principat, les Illes Balears i el País Valencià van ser clarament perjudicats pel model de finançament vigent. Un model que s’havia de revisar enguany, però que el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, ja va anunciar que no es tocaria fins l’any vinent.

Les Illes Balears són la comunitat autònoma dels Països Catalans que més recursos aporta a través dels imposts a la hisenda espanyola, en termes relatius. Hi ocupa la segona posició de quinze, darrere de Madrid. Havent passat el filtre de redistribució espanyol, les Illes passen a la novena posició en recursos per cap rebuts. A l’hora de pagar imposts, les Illes se situen 21,7 punts per sobre de la mitjana de les comunitats de règim comú, mentre que la redistribució dels recursos les deixen tan sols a vuit dècimes sobre la mitjana.

Catalunya va ser tercera en aportació de recursos tributaris, però la desena en recursos per cap rebuts. El Principat paga imposts 19 punts per sobre de la mitjana però, una vegada redistribuïts, els diners que hi arriben es queden sis dècimes més avall que la mitjana.

Finalment, el País Valencià fa una aportació de recursos tributaris de 6,3 punts més que la mitjana i, després de l’anomenat ‘anivellament’ en rep un tant per cent que és 6,4 punts per sota. Quant a la posició relativa, el País Valencià comença el procés del sistema de finançament en novena posició i l’acaba en la tretzena, tan sols més amunt que Múrcia i les Canàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any