El CIS indica la voluntat majoritària d’autodeterminació dels catalans

  • La majoria voldria que l'estat espanyol permetés a Catalunya la possibilitat de ser independent

VilaWeb
Redacció
10.07.2013 - 13:59

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 40,6% dels catalans voldria un estat espanyol que reconegués a les comunitats autònomes la possibilitat de convertir-se en estats independents, segons una enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) espanyol feta pública avui. El sondatge no pregunta directament als enquestats si volen la independència, un estat federal o continuar com a comunitat autònoma; proposa quatre opcions sobre l’estat que voldrien, el més votat dels quals és aquest, l’estat que permeti l’autodeterminació; seguit d’un estat en les comunitats tinguin més autonomia (25,6%), un model autonòmic com l’actual (17,6%), un estat sense autonomies (9,1%) i un estat amb comunitats amb menys pes (3,4%).

D’altra banda, segons aquest mateix estudi, una gran majoria, un 82,7% dels enquestats, creu que la política del govern espanyol és desfavorable per a Catalunya.

La majoria dels catalans, indica l’enquetsa, prefereixen l’actual configuració d’un govern de CiU que compti amb el suport parlamentari d’ ERC. La segona opció seria un govern de coalició entre els dos partits i, en tercer lloc, un govern de CiU en solitari. Pel que fa a la valoració dels líders, Oriol Junqueras és el més valorat amb un 5,86, seguit de David Fernàndez. Mentre que Mas suspèn amb un 4,86 i Alícia Sánchez-Camacho és la menys valorada.

El que millor valoren els catalans del govern és la gestió de la llengua catalana –un 46,3% creu que és bona o molt bona– i l’actuació sobre l’autogovern. En aquest segon cas, un 20,3% opina que la gestió és bona o molt bona.

En canvi, a l’altra banda de la balança hi ha la gestió de l’economia, de la sanitat i de la desocupació. Un 73,4% dels enquestats valora que la gestió de l’executiu català sobre l’economia és dolenta o molt dolenta, en un 71,7% dels casos ho creuen sobre la política en sanitat i en un 66,7% sobre l’atur.

Pel que fa a les qüestions que els catalans consideren més importants, a dalt de tot del rànquing se situa primer la desocupació, seguit de la situació econòmica i, en tercer lloc, la sanitat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any