L’Agrupament Socialista de Catalunya: un advertiment dels catalanistes del PSC a Navarro

  • Avisen que si la direcció deriva cap a l'espanyolisme i la dependència del PSOE s'organitzaran al marge del partit

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
09.07.2013 - 19:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Agrupament Socialista de Catalunya és el nom que tindrà el projecte que impulsa un sector de catalanistes del PSC, entre els quals hi ha ex-consellers com ara Àngel Ros, Marina Geli, Antoni Castells, Maria Badia, Dani Font, Joan Manuel del Pozo i Joaquim Nadal. Avui han presentat als Caputxins de Sarrià el Fòrum Cívic, un corrent d’opinió que volen que porti a la creació d’una organització estable dins del PSC. Volen redreçar-ne el rumb i apartar-lo de l’espanyolisme i de la dependència del PSOE. Si la direcció de Pere Navarro no s’hi avingués, l’Agrupació Socialista podria actuar des de fora del partit, com un nou partit socialista.

Amb l’auditori ple a vessar, recuperant una estètica i una senyera dels mítings del PSC dels anys 70, i amb una llibertat absoluta perquè tots els participants diguessin el que volguessin, els impulsors del Fòrum Cívic han constituït l’Agrupació Socialista de Catalunya. Alhora, un document de bases de la plataforma ha estat el pal de paller de l’acte i de les primeres intervencions. Entre els assistents hi havia els membres de l’executiva actual Joan Ignasi Elena i Fabian Mohedano, l’ex-consellera Montserrat Tura, l’ex-diputada i ex-secretària del govern Laia Bonet, o l’ex-ministre Joan Majó.

Abans de començar l’acte, l’ex-consellera i membre de la direcció del partit, Marina Geli, ha destacat que l’Agrupament se sent ‘profundament vinculat al PSC de la seva fundació, al PSC plural’, i per això vol ‘ajudar a eixamplar el partit dins i fora’. ‘Som una corrent de pensament majoritari a fora i que necessita fer xarxa, però no és un moviment en contra de ningú’, ha defensat Geli, tot afegint que ‘no som el reducte catalanista que no és útil’. ‘Som una part del pensament socialista que vol eixamplar, i per nosaltres el dret de decidir és indestriable a tot el que ens fa patir avui, per això tenim vocació de refer la utilitat dels socialisme amb tota l’autocrítica’, ha conclòs. Geli ha manifestat la seva voluntat de continuar a l’executiva del partit.

L’ex-diputat i destacat membre del sector catalanista Daniel Font, ha manifestat que l’Agrupament pretén ‘fer el possible per iniciar una represa franca i clara del socialisme català i de l’esquerra de vocació majoritària’. Ha estat ell qui més ha apel·lat a la cúpula del PSC en dir que desitja ‘que l’actual direcció se’n surti’ i per això el corrent ‘s’ofereix a la direcció per contribuir a aquesta represa’. ‘Esperem que el diàleg sigui fructífer i hi hagi respecte a la pluralitat’, ha demanat.

El batlle de Lleida, diputat i membre de l’executiva, Àngel Ros, ha remarcat la importància de fer del PSC el partit majoritari de la Catalunya progressista. ‘Els ciutadans volen tendir cap a una equitat fiscal, un respecte nacional i l’exercici del dret de decidir. Aquests tres elements que volem que tinguin forma de reforma constitucional respondrien als anhels de la majoria de catalans’, ha sentenciat.

‘Agrupem-nos, companyes i companys’

En el document de treball de Fòrum Cívic, titulat ‘Agrupem-nos, companyes i companys‘ i publicat aquesta matinada, els impulsors de la iniciativa diuen: ‘Pensem que l’evolució de futur d’aquest Agrupament hauria de dependre de l’evolució del propi PSC. Una cosa és clara: sempre haurà d’estar en disposició de contribuir al redreçament del PSC que Catalunya necessita. Caldrà, però, que l’actual PSC s’hi avingui, caldrà que toqui fons i es disposi de nou a pujar, caldrà que es pregunti per si mateix i que sàpiga retrobar-se.’

Fonts de Fòrum Cívic han dit ben clarament a VilaWeb: ‘Si el PSC s’espanyolitza, ens empenyeran a prendre la iniciativa fora del PSC.’

Crida als socialistes ‘orfes i desemparats’

S’adrecen a tots els socialistes que se sentin ‘desemparats i orfes’, i també s’obren a la col·laboració de plataformes ja existents, tant dins del partit –com ara el col·lectiu crític Avancem, que dirigeix Joan Ignasi Elena– com fora –com ara la Nova Esquerra Catalana de l’ex-conseller Ernest Maragall, que avui serà representada en l’acte Fòrum Cívic.

‘Ens cal un recer que aculli, aixoplugui, empari i organitzi tant aquells inconformes que se senten en condicions de continuar donant la batalla dins del PSC com sobretot aquells que ja no s’hi veuen amb cor i han optat per abandonar. I, encara, tots aquells altres que, des d’unes altres procedències, creguin imprescindible de contribuir a la regeneració del socialisme català’, diuen des de Fòrum Cívic.

Constaten que Catalunya no pot encaixar en l’Espanya d’avui, oimés amb precedents com aquests: ‘El “café para todos”, 23-F, LOAPA, lleis de bases que es carregaven les competències estatutàries, dèficits fiscals inacceptables, polítiques radials de “quilòmetre zero”, greus dèficits en la inversió de l’estat, linxament dels catalans en l’inacabable procés estatutari, inclòs un boicot comercial… i, finalment, un Tribunal Constitucional trucat, erigit en tercera cambra que liquidava el nou pacte assolit i referendat.’

Reivindicar el dret de decidir

Per tot plegat, troben que la continuïtat de Catalunya dins Espanya només podria tenir sentit si hi hagués una oferta acceptable per part de l’estat espanyol. Una oferta que no sembla possible ara, tenint en compte la posició del PP en relació amb el model territorial i la recent proposta del PSOE, de qui es valora ‘que s’hagi mogut’, però no prou. Consideren insuficient la proposta del model federal d’aquest cap de setmana a Granada, en bona part perquè ni tan sols té en compte el dret de decidir. Recorden que el dret d’autodeterminació era un dels principis bàsics del PSOE de la transició, fins l’any 1979, i consideren que l’hauria de recuperar.

Finalment, avisen el PSC que no pot avalar campanyes antiindependentistes, en referència a la campanya del PSC de l’Hospitalet de Llobregat. I recorden que federalisme no vol dir unionisme. Demanen que es respongui a la pressió que facin PP i Ciutadans en algunes ciutats de l’àrea metropolitana amb ‘el coratge de defensar el propi projecte amb coherència, de fer la corresponent pedagogia.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any