Tremosa esmena les males pràctiques espanyoles en un informe sobre competència a Brussel·les

  • Denuncia a l'Eurocambra els problemes de manca de competència a la UE que perjudiquen Catalunya

VilaWeb
ACN
08.07.2013 - 18:24

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, denuncia en el seu informe sobre la política de Competència a la Unió Europea les pràctiques que perjudiquen Catalunya. En el text, que presenta aquest dilluns al comitè d’Economia i Finances de l’Eurocambra, l’eurodiputat català assenyala que els bancs rescatats, com Bankia, haurien de prioritzar els crèdits a les pimes abans que la compra de deute públic. A més, reclama més liberalització al sector dels transports, que es prioritzin projectes positius pel mercat únic com el corredor mediterrani, i denuncia els acords que obliguen les aerolínies amb vols intercontinentals a operar sempre des d’un mateix aeroport, com el de Barajas.

En el seu informe, que es presenta aquest dilluns i es votarà en comitè a l’octubre i en ple el desembre, Tremosa estudia les ajudes estatals a la banca en el conjunt de la UE. L’eurodiputat de CiU demana que les entitats que han rebut ajuts públics prioritzin l’accés al crèdit de les petites i mitjanes empreses abans que la compra de deute de les administracions públiques.

Una altra de les mesures proposades per Tremosa és que els bancs hagin de vendre’s totes les seves participacions en altres empreses abans d’accedir a una intervenció pública. A més, l’eurodiputat de CiU reclama una major participació estrangera en entitats com el banc dolent per garantir que no hi ha “conflictes d’interessos” entre els inversors domèstics i l’objectiu final de l’entitat.

En el sector del transport, que Tremosa ha incorporat a l’informe amb un espai destacat, l’eurodiputat denuncia la manca de liberalització en ferrocarrils i aeroports. El de CiU demana acabar amb els colls d’ampolla i crear un mercat únic europeu dels transports, on infraestructures com el corredor mediterrani són essencials.

Tremosa també denuncia els tractats bilaterals entre països que obliguen determinades aerolínies a utilitzar aeroports concrets en detriment d’altres. En concret, l’eurodiputat de CiU recorda que hi ha desenes d’acords amb tercers països a l’Estat espanyol que prioritzen l’aeroport de Barajas per davant del de Barcelona, per exemple.

Altres temes que Tremosa ha inclòs en el seu informe són la investigació de l’anomenat ‘efecte dilluns’, pel qual les petrolieres es posen d’acord per abaixar els preus al consumidor a primers de setmana, o el cas de ‘Google’. En aquest sentit, Tremosa aplaudeix que la Comissió investigui el cercador per si vulnera la lliure competència. Finalment, Tremosa reclama més control en els nomenaments perquè els organismes de la competència siguin independents dels partits polítics i exigeix que l’Eurocambra tingui poder de codecisió en aquesta important política europea.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any