Mas creu que hi ha una majoria empresarial a favor del dret de decidir

  • El president reivindica davant l'ambaixador espanyol que Catalunya és un país i no una regió espanyola

VilaWeb
ACN
08.07.2013 - 17:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha constatat que hi ha una majoria empresarial a favor que Catalunya decideixi el seu futur, i ha defensat la seva llibertat per posicionar-se a favor o en contra. Després que el director general de Fluidra reivindiqués l’estat propi diumenge, Mas ha assegurat avui que el govern no pressiona els empresaris en cap sentit, però alhora ha defensat que n’hi hagi que tinguin ‘idees clares, coratge’ i parlin ‘desacomplexadament’. També ha reivindicat davant l’ambaixador d’Espanya que Catalunya és un país i una nació, i no simplement una regió espanyola, com havia apuntat el diplomàtic espanyol en el seu discurs.

Mas s’ha reunit avui amb el governador de Santa Catarina, Raimundo Colombo, el secretari d’Estat de Desenvolupament Econòmic, Paulo Bornhaussen, el batlle de Florianópolis, César Souza Junior, i l’ambaixador d’Espanya al Brasil. La trobada ha tingut lloc a casa del governador, amb qui Mas s’ha reunit una estona sense l’ambaixador. 

Després, tots ells han participat en una reunió de treball on han fet balanç dels dos anys de vigència de l’acord entre Catalunya i l’estat de Santa Catarina. També han aprofitat per signar dos convenis, un entre la Universitat de Barcelona i la de Santa Catarina, i un altre entre el Port de Barcelona i el d’Imbituba.

En declaracions posteriors, el president Mas s’ha referit a les paraules del director general de Fluidra, Pere Ballart, que diumenge va expressar obertament la seva aposta per l’estat propi durant una visita del president a les instal·lacions de la multinacional catalana a Brusque, en el mateix estat de Santa Catarina. Preguntat per aquesta qüestió, Mas ha subratllat que cadascú era lliure d’expressar la seva opinió, ja fos a favor o en contra, i ha volgut remarcar que el govern no pressionava els empresaris en cap sentit. ‘No demanem cap pronunciament ni molt menys pressionem ningú’, ha apuntat.

El govern ‘ha de ser respectuós’ i no ha de pressionar perquè hi ha molts interessos en joc, ha dit. Ara bé, s’ha alegrat també que hi hagi gent ‘desacomplexada, amb les idees clares i el coratge’ per expressar aquestes opinions i, a més, en públic. En aquest sentit, fins i tot s’ha aventurat a opinar que hi ha una majoria empresarial a favor de la consulta. ‘Fins i tot en el món empresarial segur que hi ha una majoria important a favor del concepte que Catalunya decideixi el seu futur.’ Segons ell, en la societat catalana hi ha pluralitat d’opinions, tot i que hi hagi'”corrents de fons que es van movent i que van construint majories’.

Davant els periodistes catalans i brasilers, Mas també ha volgut corregir l’ambaixador d’Espanya al Brasil. Durant la reunió, Manuel de la Cámara ha definit Catalunya com una ‘regió extraordinària, amb enorme dinamisme no només industrial’, i ha destacat la seva cultura i la seva gastronomia, essent ‘líder europeu’ en moltes àrees. Posteriorment, Mas ha reivindicat que Catalunya ‘no és una regió espanyola simplement’, sinó que és ‘un país i una nació’ que ha passat moltes dificultats durant la història i tot i així continua existint. ‘I a més tenim la voluntat de desenvolupar la nostra personalitat col·lectiva des del punt de vista cultura però també econòmic.’

El governador defensa el referèndum del Brasil però no es mulla amb el català

Segons que han destacat tant Mas com el governador de l’estat brasiler, Catalunya i Santa Catarina comparteixen moltes característiques, ja que són zones molt productives que intenten fer una aposta per la recerca i l’economia del coneixement. Tenen, ha assegurat Mas, una ‘mentalitat similar’.

En resposta a una pregunta sobre el referèndum que proposa la presidenta del Brasil, Raimundo Colombo s’hi ha mostrat favorable, i ha considerat molt oportú que l’estat intentés apropar-se a les persones. Ara bé, no ha volgut mullar-se sobre el cas català, ha dit que eren ‘coses diferents’ i que no se sentia ‘qualificat per opinar’.

Sobre si continuaria col·laborant amb Catalunya en cas que aconseguís tenir un estat propi, el governador de Santa Catarina ha remarcat que els acords subscrits duraven molts anys i que no tenia previst de trencar-los.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any