‘La tertúlia proscrita’

Les claus sobre la independència de Catalunya, en un llibre en català i anglès

  • A càrrec d'ElClauer.cat, format amb el suport de catorze entitats de referència • El llibre s'edita amb pròleg de Francesc-Marc Álvaro i Salvador Cardús

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

On poden trobar arguments els indecisos sobre la conveniència de la independència de Catalunya? ElClauer.cat és l’argumentari que han bastit catorze entitats de referència de la societat civil catalana per respondre’ls tots els dubtes que puguin tenir i que s’han anat formulant aquests últims mesos. Fins ara era una pàgina web, en català, espanyol i anglès, amb les respostes a les preguntes més repetides sobre el procés de construcció de l’estat propi. Ara també s’ha publicat en format de llibre, en català i anglès, a càrrec de l’editorial Comanegra, amb pròleg de Francesc-Marc Álvaro i Salvador Cardús.

ElClauer es qüestiona sobre les institucions de govern, la presència de l’estat català al món, els drets i la ciutadania, els diners públics, les empreses, l’estat del benestar, la llengua i la cultura, l’ensenyament i les universitats, les infrastructures, la immigració, les relacions amb Espanya i els esports. Cadascun d’aquests àmbits, cadascuna d’aquestes claus, conté unes quantes preguntes sobre el futur d’una Catalunya independent.

Aquestes són algunes de les preguntes que hi tenen resposta: ‘Quins instruments d’estat bàsics necessita una Catalunya independent? Una Catalunya independent formarà part de la Unió Europea? Els títols universitaris hi tindran validesa? Catalunya podrà competir en els Jocs Olímpics quan sigui un estat independent? La independència implicarà la fi de l’espoliació fiscal per part de l’estat espanyol? L’estat català podrà assumir el pagament de les pensions i les prestacions de desocupació? El castellà serà cooficial a les institucions d’una Catalunya independent? Què se’n farà, dels nostres dipòsits bancaris i les hipoteques quan neixi l’estat català? Es podrà tenir doble nacionalitat quan Catalunya sigui un estat independent?’

A més, els responsables d’ElClauer.cat publiquen cada mes un vídeo amb alguna de les preguntes més recurrents. Aquí en teniu alguns exemples:

El castellà serà cooficial a les institucions d’una Catalunya independent?

El govern d’una Catalunya independent podrà millorar la gestió del servei ferroviari de rodalia?

L’estat català disposarà d’una seguretat social pròpia i viable que pagui pensions i prestacions de desocupació?

La web és oberta a les aportacions i als suggeriments. També és una eina que s’estén a les xarxes socials (Twitter i Facebook) i que fa difusió dels continguts amb materials audiovisuals d’una manera sistemàtica.

Es va presentar el març al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), amb Francesc-Marc Àlvaro com a coordinador, i amb la presència de Salvador Cardús, en representació de la Fàbrica; Carme Forcadell, de l’ANC; i Muriel Casals, d’Òmnium Cultural. De fet, el finançament del projecte, de 14.000 euros de pressupost i 3.000 més de manteniment, va anar a càrrec d’Òmnium.

Les entitats que han impulsat ElClauer.cat són: Assemblea Nacional Catalana, Associació Catalana de Professionals, Associació de Municipis per la Independència, Cercle Català de Negocis, CIEMEN, Col·lectiu Emma, ENS, Fundació Catalunya Estat, la Fàbrica, Òmnium Cultural, Plataforma per la Llengua, Plataforma pro Seleccions Esportives Catalanes, Sobirania i Justícia i Sobirania i Progrés. En l’acte d’avui es presentaran els principals elements d’aquest projecte i hi participaran els màxims representants de cada una de les entitats impulsores.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any