Navarro: ‘Veurem una gran frustració a Catalunya’

  • El primer secretari del PSC creu que convenceria un Rubalcaba president perquè permetés la consulta

VilaWeb
ACN / Redacció
08.07.2013 - 10:44

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, ha tornat de Granada convençut que el document sobre la reforma federal dels socialistes és ‘un bon camí a seguir’. Considera que CiU, ERC i PPC, crítics amb la proposta, tenen ‘una reacció virulenta’ perquè la proposta socialista ‘els fa mal i els desmunta l’enfrontament que alimenten’. I ha carregat així contra el procés sobiranista: ‘Hi ha molts catalans que pensen que el 2014 serem independents, i que serà el paradís no hi haurà desocupació. I no serà així. Veurem una gran frustració a Catalunya.’

Arran de les crítiques dins del seu partit al model federal pactat amb el PSOE, per part d’ex-consellers com Antoni Castells i Joaquim Nadal, Navarro els ha retret que no fessin ells els passos que s’han fet ara quan eren a la direcció del partit. ”Hem votat diferent del PSOE quan hem discrepat, hem votat un document de primàries i hem acordat una reforma constitucional. És més que el que van fer altres en el passat.’

La proposta d’estat federal que el comitè territorial del PSOE ha aprovat aquest cap de setmana sembla que convenç el PSC, tot i que ja han aparegut veus crítiques internes. Però no satisfà ningú més. Si Pere Navarro se’n mostra orgullós, tot i que el document no inclou el reconeixement de Catalunya com a nació tal com demanaven els socialistes catalans, CiU, ERC, PP i ICV l’han reprovada. El president Artur Mas diu que són ‘cants de sirena’.

‘Al ritme que va la negociació entre Mas i Rajoy la consulta serà al 2054’

Tot i això, ha reconegut que “la política no és una ciència” i per arribar a aquest punt d’acord “cal negociar, i molt”. En aquest sentit, ha retret a Artur Mas i MAriano Rajoy que, com a presidents de Catalunya i Espanya, no estiguin ja seguts a parlar-ne des de fa temps. “El Govern ha estat incapaç ni de redactar una carta”, ha criticat, tot afegint que “si el ritme de negociació és el que hem trobat fins ara, potser la consulta és al 2054”.

D’altra banda, el primer secretari del PSC ha recordat que el proper dissabte 13 de juliol el Comitè Federal del PSOE aprovarà el nou protocol de relacions amb els socialistes catalans, i ha donat per fet que serà un document que tindrà el vist-i-plau de tots els membres. Navarro, a més, ha garantit que aquestes noves regles entre els dos partits permetran que, si cal, es pugui tornar a discrepar al Congrés en una votació. “Volem treballar coordinats amb el PSOE i intentant tenir acords, però si arriba un moment que no s’hi pot, votarem diferent”, ha assegurat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any