Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  07.07.2013  10:55

Bárcenas explica a El Mundo la trama de finançament il·legal del PP

Pedro J. Ramirez ho relata en un article, en què recull la conversa amb l'ex-tresorer del PP

Men?ame
 

L'ex-tresorer del PP, Luis Bárcenas, ha admès al diari El Mundo haver participat en una suposada trama de finançament il·legal del partit durant aquests últims vint anys. Ho explica avui el director d'El Mundo, Pedro J. Ramirez, en un article en què relata una reunió amb Bárcenas pocs dies abans que aquest entrés a la presó.

'Pocs dies abans d'ingressar a presó, Luis Bárcenas em va explicar durant un llarga conversa que durant, com a mínim, aquests últims vint anys el PP s'ha estat finançant de manera il·legal, rebent donacions en metàl·lic de constructors i altres empresaris que, a canvi, obtenien adjudicacions o contractes de les administracions governades pel partit', comença explicant Pedro J. Ramírez.

Aquests diners, explica, s'ingressaven als comptes del partit, una segona part es destinava a pagar en negre les campanyes electorals i una tecera quedava desada per a 'altres finalitats', que segons Bárcenas eren bàsicament pagar sobresous en metàl·lic cada trimestre a dirigents del partit: el president, el secretari general i els vice-secretaris generals.

'Els diners es lliuraven en bosses o maletes al despatx del tresorer Álvaro Lapuerta al carrer Gènova i en presència de Bárcenas, en qualitat de gerent. Tots dos comptaven els bitllets i els desaven a la caixa forta', explica el director del diari, que continua: 'Quan el donant marxava del despatx, Lapuerta treia de la cartera de mà una targeta de visita i al dors hi escrivia en lletra petita el nom i la quantitat de l'entrega. Bárcenas feia el mateix en un llibre de caixa. Periòdicament Lapuerta comprovava les targetes amb les anotacions de Bárcenas i, si eren conformes, les certificava'. Al cap de pocs dies, Lapuerta trucava al responsable competent de la qüestió que afectava el donant, diu Ramírez: 'Com va? Sóc Álvaro Lauperta. Et trucarà tal persona. Tinc interès que la rebis. No sé de què et parlarà, però et demano que siguis amable i feu un cafè'.

Ramírez diu que Bárcenas va assenyalar-li la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, com a responsables de les 'notícies desfavorables' cap a ell, i que en una reunió amb Mariano Rajoy va instar-lo a aturar Cospedal: 'O pares els peus a aquella tia o et quedes sense secretària general!', li va deixar anar al president del govern, a qui també va explicar el cobrament d'una comissió de 200.000 euros per encàrrec del PP de Castella-la Manxa a canvia d'una adjudicació. Quan Bárcenas li va ensenyar els documents acreditatus de l'operació, Rajoy es va posar les mans al cap: 'Mare de Deú, Luis, com pots tenir aquests papers!', explica Ramírez que recordava Bárcenas.

També diu: 'Bárcenas em va explicar que el passat mes de gener va deixar els papers al seu amic i adovcat Jorge Trías perquè en valorés la transcendència i els guardés davant d'un eventual escorcoll al seu domicili. Segons ell Trías va traïr la seva confiança, va fer fotocòpies i les va passar al diari El País pocs dies després que El Mundo va revelar el pagament sistemàtic de sobresous en metàl·lic.'

El passat 27 de juny el jutge va ordenar presó sense fiança de Bárcenas, després de declarar sobre la seva fortuna dipositada en comptes a Suïssa.

Men?ame