El PSOE passa el ribot avui a la proposta federal del PSC

  • El document dels socialistes espanyols parla de nacionalitats i no incorpora el dret de decidir

VilaWeb
Redacció
06.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSC i el PSOE defineixen avui al Comitè Territorial que es fa a Granada el model territorial per l’estat espanyol que incorporaran a la seva proposta de reforma de la constitució. Els socialistes espanyols sotmetran a la reunió un document coordinat per l’ex-ministre Ramon Jáuregui que -a manca de les negociacions d’última hora- farà referència al principi d’ordinalitat en els termes en què apareix a la sentència del Tribunal Constitucional i parlarà de ‘nacionalitats’, però no farà cap reconeixement explícit de la plurinacionalitat de l’estat. El PSOE dóna per fet l’acord i el PSC se sent optimista sobre al resultat. Si hi ha acord, la setmana que ve tots dos signaran un nou protocol de relacions.

La cita de Granada pot marcar un punt d’inflexió en les relacions entre els dos partits, malmeses en els últims mesos arran del procés sobiranista a Catalunya, de la incomprensió del PSOE respecte a la defensa del dret de decidir i alguns episodis protagonitzats pel primer secretari del PSC, Pere Navarro, que no han agradat als dirigents socialistes espanyols com Alfredo Pérez Rubalcaba.

El PSC veu aquesta cita com un ‘punt de partida de la transformació’ que ha de fer Espanya des de l’esquerra, i aspira a incorporar al text qüestions com el reconeixement singular de la nacionalitat i els drets històrics i el principi d’ordinalitat. ‘No estem demanant coses que no digui l’estatut, i confiem que es podran negociar, raonar i incloure’, apunten.

El document amb què el PSOE arriba a Granada incorpora al text una referència a la ordinalitat, però en els termes en què apareix a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut, és a dir, sense que tingui caràcter d’obligatorietat per a l’estat. Rubalcaba ha recordat que el TC dicta que l’ordinalitat és una condició del repartiment interterritorial dels recursos i el PSOE l’assumeix ‘en els termes en què diu el Tribunal’.

No hi haurà dret de decidir

Pel que fa al dret de decidir, el PSC no el planteja com un element que hagi de ser explícitament al document. El primer secretari dels socialistes catalans ha defensat la possibilitat de fer consultes sobre altres qüestions, però ha recordat que no hi ha cap constitució del món on hi sigui reflectida la possibilitat d’un referèndum d’autodeterminació. Rubalcaba ha tancat la porta a aquesta qüestió des del primer moment.

Expectatives rebaixades

Jáuregui va ser contundent: ‘En un moment de crisi econòmica i amb la convulsió sentimental que viu el país’, no té sentit que el catalans decideixin ‘en un referèndum d’un dia si són espanyols o no’. Tenint en compte aquesta posició renuent de la direcció del PSOE, els dirigents del PSC es van afanyar a escapçar pretensions per no haver de tornar amb les mans tan buides de la reunió d’avui a Granada. ‘L’aspiració és influir tant com es pugui perquè la proposta del PSOE s’assembli molt a la de la Fundació Campalans, però no se’n pot esperar una translació mimètica’, deia el portaveu al parlament, Maurici Lucena.

I què vol dir això? Segons Lucena, que el PSOE prevegi el reconeixement de la singularitat nacional de Catalunya, la limitació de la solidaritat i el manteniment del principi d’ordinalitat en el sistema de finançament, corregint l’excés de solidaritat interterritorial. I també que el senat es transformi en un consell federal amb representació autonòmica que validi les lleis que afecten les comunitats autònomes. El PSC té coll avall que no hi haurà reconeixement del dret de decidir.

Navarro es va reunir dimarts amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, i amb la vice-secretària, Elena Valenciano. ‘Us garanteixo que Rubalcaba i jo aconseguirem que Catalunya i el conjunt d’Espanya no trenquin. I ho aconseguirem en contrast amb tots aquells a qui agrada el trencament i treballen per això, en contrast amb ERC i CiU però també amb la recentralització del PP’, va dir.

Però el fet és que l’endemà mateix Jáuregui no solament assegurava que el PSOE no permetria el trencament d’Espanya, sinó que va negar tant l’autodeterminació de Catalunya com el reconeixement de la plurinacionalitat de l’estat espanyol.

Jáuregui va deixar clar que el seu document no inclou aquest concepte, i va dir que el PSOE ja havia defensat l’article 2 de la constitució espanyola, segons el qual ‘Espanya és un estat de nacionalitats i regions’. I ho va reblar dient que avui el PSOE donaria ‘una gran notícia a Espanya’, amb un document únic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any