Les joventuts de CDC, UDC, ERC, PSC, ICV i EUiA fan pinya per un referèndum vinculant

  • Les joventuts socialistes neguen discrepància amb el PSC

VilaWeb
ACN
04.07.2013 - 16:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les joventuts de CDC, UDC, ERC, PSC, ICV i EUiA han presentat aquest dijous el manifest a favor del dret a decidir, on totes les organitzacions juvenils fan pinya en defensa d’un referèndum vinculant. Tots ells han posat èmfasi en la capacitat que han tingut de buscar el mínim comú denominador de tots, malgrat les diferències, per consensuar un text conjunt, i han volgut demostrar que volen participar d’aquest procés i que la joventut és capaç de mullar-se en política. Javi López, primer secretari de la JSC, ha volgut reivindicar que aquest manifest està “plenament en consonància” amb el que pensa el partit. Roger Muntanyola, de la Unió de Joves, ha lamentat l’absència de PPC i C’s.

A les portes del Parlament, els representants de les sis organitzacions juvenils signants del manifest l’han llegit i han celebrat que hagin pogut posar-se d’acord en un moment en què moltes vegades es posa més èmfasi en les diferències. Gerard Gómez, portaveu nacional de les JERC, ha reivindicat que la joventut “ha fet un pas endavant buscant punts d’acord per avançar tots units pel dret a decidir”, i ha instat el teixit associatiu català juvenil a sumar-se a aquest manifest. “

La presidenta de la JNC, Marta Pascal, ha remarcat la capacitat de consens que ha demostrat la joventut. “Estem donant un missatge en positiu als partits grans que realment els joves tenim ganes d’implicar-nos, que considerem que la democràcia està per sobre de tot i el dret a decidir és un aspecte transversal de la societat catalana”, ha indicat.

Roger Muntanyola, secretari general d’Unió de Joves, ha lamentat que les joventuts de PPC i C’s no hagin signat aquest manifest. “No podem entendre com a joves demòcrates, independentment de l’adscripció política i el sentit del vot, com hi ha joventuts polítiques que no entenen que la democràcia és la via perquè el poble pugui decidir el seu futur”, ha apuntat Muntanyola, que ha afegit que “contra la democràcia no hi hauria d’haver mai cap jove”.

Des de la JSC, Javi López ha assegurat que aquest manifest està “plenament en consonància amb el que defensa el PSC”, i ha remarcat que aquest és el “mínim comú denominador” que uneix totes les organitzacions juvenils, encara que tinguin diferències sobre el dret a decidir i sobre la gestió que està fent el Govern de tot plegat, ha dit.

Les joventuts d’EUiA i d’ICV han destacat que el dret a decidir no ha de servir només per fer una consulta sobre el futur de Catalunya, sinó també per escollir el model d’estat i de país que volen els ciutadans. Així ho han transmès el coordinador nacional d’Alternativa Jove, Enric Aragonès, i el coordinador nacional de Joves d’Esquerra Verda, Pau Planelles.

El contingut del manifest

El document que han signat i que han presentat a les portes del Parlament recorda com de “traumàtic” ha estat el procés de reforma de l’Estatut i el fracàs que ha suposat en no haver “assolit els objectius pels quals va ser proposat”. Els joves creuen també que això, i la conseqüent sentència del TC, “han tingut com a resposta multitudinàries manifestacions, com la del deu de juliol de 2010 i l’Onze de Setembre de 2012”, i asseguren que per això “és necessari que Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur democràticament”.

De la mateixa manera, el manifest constata també que durant els darrers anys “ha anat creixent la desafecció entre el jovent amb les institucions polítiques, fruit de debats allunyats de la realitat del jovent; de certa opacitat i sensació d’impunitat amb la qual molts polítics han actuat; i per l’esgotament d’un model polític basat exclusivament en votar un cop cada quatre anys per tal de poder fer escoltar la nostra veu”.

Davant aquesta situació, les organitzacions juvenils asseguren que amb aquest document “fem un pas endavant per tal d’incentivar un procés d’aprofundiment democràtic que, des d’una vocació transformadora, ha de permetre superar el marc que enfosqueix la nostra capacitat d’incidir en política”. I és per això que presenten el manifest amb el que pretenen “impulsar i defensar la convocatòria d’un referèndum per tal que Catalunya pugui exercir el dret a decidir el seu futur democràticament i de forma vinculant”.

El text demana també “defensar el dret democràtic dels catalans a poder escollir, mitjançant una pregunta clara, una resposta clara i una majoria clara el futur polític del seu país” i “promoure la participació del moviment associatiu juvenil en el procés de presa de decisions col·lectiva”. Per últim, el document compromet als signants a “treballar per garantir la participació dels i les joves també entre 16 i 18 anys com a presents que som de l’activitat política i equiparant-nos en drets i deures als majors d’edat”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any