L’exèrcit egipci aparta l’islamista Mursi del poder i anuncia noves eleccions

  • La plaça Tahrir és plena a vessar i celebra l'anunci · Aquesta tarda s'havia acabat el termini que l'exèrcit va donar a Mursi perquè abandonés el poder

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
03.07.2013 - 21:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’exèrcit egipci ha anunciat aquest vespre que ha suspès la constitució, que el president Mohammed Mursi ha deixat de ser-ho, que el relleva el vice-president del Tribunal Constitucional, Adly Mansour, que es formarà un govern tecnòcrata no partidista, i que es convocaran noves eleccions aviat. Aquest és el full de ruta del cop d’estat militar que ha anunciat el cap de l’exèrcit amb el suport del papa copta, el xeic d’al-Azhar, el representant de l’oposició, Mohammed Al-Baradei, i alguns caps de la revolta de la plaça Tahrir. El cap de l’exèrcit ha dit que havien arribat a aquest punt després de molts intents d’obrir un període de diàleg i mediació entre el partit governamental i l’oposició per satisfer les demandes del carrer.

Es desconeix on es troba el president deposat, tot i que a través del compte de Twitter oficial de la presidència egípcia Mursi ha assegurat que el cop d’estat promogut per les forces militars és ‘refusat per tot els homes lliures de la nostra nació’ i per aquells que ‘van lluitar per una democràcia a Egipte’.

Així matix, Mursi emplaça els ciutadans a no acceptar el cop d’estat i “a defensar la llei i la Constitució”, tot i que fa una crida a mantenir la calma i a “evitar el vessament de sang entre compatriotes”.

L’exèrcit egipci s’ha desplegat aquesta tarda pels carrers del Caire poc després d’haver expirat l’ultimàtum que els militars havien donat al president Mohammed Mursi perquè abandonés el poder. Els militars han ocupat també la televisió pública. Segons algunes fonts, el militars fins retenen el president Mursi en un punt sense determinar. Aquest aspecte, però, no ha estat confirmat ni pels alts comandaments de l’exèrcit i hi ha una gran confusió informativa. Podeu seguir el seguiment en directe del Guardian. L’exèrcit té intenció de començar un procés de transició d’entre 9 i 12 mesos per a redactar una nova constitució i per a convocar eleccions.

Mursi, per la seva banda, ha acusat repetidament l’exèrcit de generar confusió per haver establert un ultimàtum i s’ha mantingut al poder fins a l’últim moment, fins i tot fent una oferta d’última hora: un govern d’unitat. Ara ningú no s’atreveix ara a dir on es troba.

La revolta egípcia, per tant, s’ha girat ara contra els Germans Musulmans, i milers de persones han tornat a ocupar la plaça Tahrir del Caire per exigir la dimissió de Mursi, que fa tot just un any que va guanyar les eleccions. Les protestes es fan perquè manifestants i oposició consideren que s’han incomplert les demandes democràtiques que van originar la revolta el 2011.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any