La Comissió de la Dignitat porta l’incompliment del retorn dels ‘papers de Salamanca’ a la UNESCO

  • El ministre Wert es va comprometre a tornar la documentació

VilaWeb
ACN
03.07.2013 - 13:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió de la Dignitat ha denunciat ‘l’enèsim’ incompliment del govern espanyol quant al retorn dels documents requisats el 1938 i 1939 durant l’ocupació de Catalunya per l’exèrcit franquista. Recorda que l’actual ministre de Cultura espanyol, José Ignacio Wert, va dir que completaria el retorn de la documentació abans de mig any. Passat aquest temps, l’entitat anuncia que denunciarà a la UNESCO el nou incompliment de la llei de retorn, aprovada el 2005 pel govern de Zapatero, i  dels tractats internacionals –signats per l’estat espanyol– de restitució de patrimoni artístic i documental requisat durant conflictes bèl·lics.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha criticat els entrebancs que el ministre Wert posa per no accelerar el retorn de la documentació tal com garantia la llei espanyola del 2005. També l’ha acusat de no voler reconèixer el retorn de fons importants de la Generalitat, que queden exclosos d’aquesta llei però que la comissió considera que han de tornar. 

Pel que fa al primer escull, actualment l’Arxiu de Salamanca encara té 300 caixes de documents de particulars, unes 50 de materials gràfics (com ara cartells, butlletes, fotografies…) i uns 3.000 llibres i exemplars de publicacions periòdiques. Aquest volum de documentació, confirmat per l’Arxiu Nacional de Catalunya, és el que hauria d’haver estat tramès ja a la Generalitat, després del compromís de Wert. 

Aquest és el motiu que ha dut l’entitat a emprendre accions formals contra l’estat, mitjançant una denúncia davant la UNESCO. És així com la comissió vol cridar l’atenció d’Europa sobre un fet que també vulnera els tractats internacionals –signats per l’estat espanyol– sobre restitució de patrimoni artístic i documental requisat durant conflictes bèl·lics.

Els papers de la ‘Causa General’

La comissió bilateral Generalitat – estat espanyol es reunirà segurament aquest estiu, segons Cruanyes, per tractar d’una de les qüestions no resoltes d’aquest conflicte: la devolució que la comissió i el govern reclamen de tota aquella documentació no inclosa en la llei de retorn del 2005 i que va ser retirada del fons de Salamanca per constituir l’anomenada ‘Causa General’, a més dels de la comissaria d’Ordre Públic de Catalunya. 

Aquesta documentació inclou fons importants de la Generalitat, com ara els relatius a justícia i tribunals, els arxius de tretze ajuntaments catalans (Barcelona, Igualada, Moià, Reus, Sant Joan les Fonts, Sallent, Sant Cugat del Vallès, Sort, Tarragona, Valls, Vic, Vilanova i la Geltrú i Vilanova de Segrià), i documentació important de la maçoneria catalana. 

Suport al tricentenari

La Comissió de la Dignitat ha aprofitat l’avinentesa per expressar el suport als actes de commemoració del tricentenari de 1714 per part de l’Ajuntament de Barcelona. L’entitat considera que allò que va resultar d’aquells fets té un lligam directe amb la requisa dels papers de Salamanca, amb la supressió de la Generalitat pel franquisme i amb la requisa i destrucció de l’arxiu. 

D’una altra banda, la Comisió també ha lamentat que el govern espanyol hagi dit que sobra el Servei Meteorològic de Catalunya, i ha recordat que aquest servei va ser una de les institucions catalanes suprimides pel franquisme, i que no se’n va retornar l’arxiu a la Generalitat fins l’any 1983. 

Si l’objectiu de la iniciativa és l’estalvi, raona l’entitat, ‘la Generalitat s’ha gastat molts diners en la digitalització dels documents que han de retornar i que estan encallats per l’actitud obstructiva de l’estat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any