Anglada (PxC) amenaça un regidor d’ERC en ple debat televisiu

  • El presentador li anuncia que no tornarà a participar en cap debat més

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
02.07.2013 - 21:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els greus incidents d’ahir al ple municipal de l’Ajuntament de Vic s’han repetit aquesta tarda en un debat al Canal Taronja d’Osona. El dirigent de la Plataforma per Catalunya, Josep Anglada, ha amenaçat a Joan Ballana (ERC), regidor de Convivència i Seguretat del govern municipal: ‘Si és tan valent i tan patriota, vingui al nostre local, vingui al local. I vostè podria pujar els vint-i-cinc graons, però no sap com els baixaria!’ Anlgada ha repetit l’amenaça que ja va fer ahir al ple contra qui anés al seu local municipal a tancar un servei d’assessorament jurídic dirigit només ‘als de casa’, tal com s’havia acordat amb l’aprovació d’una moció.

Anglada ha dit que no tenia cap inconvenient en repetir l’amenaça ‘aquí davant dels vigatans i pel Canal Taronja’. I ha afegit: ‘Els vigatans diuen que estan farts de la immigració, i si a vostè li agrada tant la immigració, emporti-se’ls al local d’Esquerra Republicana.’

El presentador del debat ha avisat a Anglada que havia traspassat les línies vermelles que ja sabia que no podia trepitjar. I li ha dit que seria l’últim debat en que participaria.

Greus incidents al ple d’ahir a l’Ajuntament de Vic

El ple de l’Ajuntament de Vic havia d’aprovar ahir al vespre una moció (PDF) impulsada per Unitat contra el Feixisme i el Racisme. Aquest text va ser el detonant de greus incidents. Quan es va acabar la lectura de la moció, es van començar a sentir crits i insults a la sala. Els antifeixistes cridaven ‘No passaran’ i els simpatitzants i regidors de Plataforma per Catalunya (PxC) responien dient ‘Primer els de casa’. En vista d’això, el batlle, Josep Maria Vila d’Abadal, va decidir de desallotjar la sala. Els regidors de PxC s’havien presentat al ple acompanyats de simpatitzants uniformats per a intimidar els antifeixistes.

Els incidents no van passar dels crits i els insults, tot i alguns moments de molta tensió. Quan la sala va haver estat desallotjada, els regidors van continuar el ple a porta tancada i sense públic. Tanmateix, es continuaven sentint crits a fora de la sala i el batlle va ordenar de desallotjar tot l’edifici. Vila d’Abadal va lamentar els incidents i va dir que el ple l’havia guanyat el regidor Anglada gràcies a la publicitat que li havien fet, i va retreure a la CUP que fes servir un ‘llenguatge agressiu’. El regidor de la CUP, Nil Puigvila, va instar a denunciar arreu que PxC era feixista i no es va estar de repetir-ho directament unes quantes vegades.

La moció, presentada per la CUP i ICV i llegida per representants d’Unitat contra el Feixisme i el Racisme, criticava el fet que PxC emprés les dependències municipals per oferir un ‘servei d’assessoria per a espanyols’, excloent-ne els immigrats i acordava que l’Ajuntament portés PxC a la fiscalia antidiscriminació. La moció es va aprovar amb els vots de SI, ICV, CUP i ERC. El PSC i CiU es van abstenir i PxC hi votà negativament.

Concretament, la moció demanava poder definir i aplicar de manera ‘immediata’ les normes d’ús destinades als partits del consistori i les seves dependències i on es regularan qüestions relacionades amb les activitats que s’hi desenvolupen, la salubritat i els horaris. En especial, el text fa un esment a prohibir les activitats discriminatòries. També estableix un mecanisme per poder verificar el compliment d’aquestes normes d’ús. I en cas que no es complexin, la possibilitat de prendre les mesures jurídiques oportunes. A més, preveu la creació d’una campanya antirumors que té per objectiu desmentir falsedats racistes entre la població. També vol mostrar el rebuig al feixisme d’acord amb els principis del Pacte Nacional per a la Immigració. Per últim, la moció proposa de comunicar a la fiscalia antidiscriminació els fets exposats per esbrinar si poden ser constitutius de delicte o no.

Neonazis amb relacions amb Alba Daurada

Entre els uniformats hi havia, com a mínim, dos coneguts joves neonazis que el periodista Bertran Cazorla ha reconegut en les fotos que s’han publicat de l’incident. Un d’ells és Alejandro Fernández, membre del Casal Tramuntana que el mes d’abril ja va fer acte de presència al ple de l’ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat i que el mes de gener passat va participar en un viatge a Atenes amb altres neonazis, com Sergio Concepción, també protagonista dels incidents al ple de Vic. Cazorla ja va revelar al setmanari Directa que Concepción s’havia reunit amb el dirigent del partit neonazi grec Alba Daurada, Nikolaos Michaloliakos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any