Fot-li castanya al catanyol (V)

  • Cinquena sessió del concurs lingüístic de VilaWeb, amb Pau Vidal · Anunciem els guanyadors de la setmana

VilaWeb
VilaWeb
Pau Vidal
03.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Alta participació, aquesta setmana, entorn d’un cartell que no amagava una catanyolada sinó dues. En realitat, tal com diu Àlex Fernández, ‘té poques coses que no grinyolin. És obvi que es tracta d’una traducció literal, possiblement de la versió castellana, i que més enllà que no presenta cap incorrecció grossa comunicativament no rutlla, ja que per començar costa d’entendre’. És a dir, que ‘déu n’hi do el cartellet!’ (Marta Pallarès dixit). Ja ens va passar amb aquell titular de diari de la setmana passada: els traductors automàtics solen generar monstres d’aparença humanoide. A la peça oral, en canvi, tot i que uns quants heu denunciat l’ús del verb estar per comptes de ser a ‘quan estàs allí al mig, quan estàs allí dintre’, que no deixa de ser una qüestió discutible, la principal dificultat era de registre. Per més que, com ha dit algú, ‘està en una entrevista radiofònica i no crec que sigui bona idea utilitzar el registre col·loquial’, el fet és que és el que fa servir, i per tant nosaltres hem de ser capaços d’oferir-li una bona alternativa genuïna amb el mateix grau d’informalitat.

No carreguis ‘amb’ tot això, fins i tot ‘els migdies’
 
La tipografia era tan grossa i cridanera que pràcticament tothom s’ha adonat que la preposició ‘amb’ hi sobrava: el verb ‘carregar’ no la demana quan es tracta d’afegir-hi un objecte directe (si de cas amb càrregues més intangibles com la responsabilitat o la culpa). Unanimitat, doncs, a l’hora de proposar ‘no carreguis tot això’. Alguns heu gosat afegir-hi més formes, com ara ‘No vagis tan carregat’, ‘No et carreguis tant’ o fins i tot un tradicional ‘No t’esllomis’, però només dos lectors s’han recordat d’un verb tan escaient com ‘carretejar’:No carretegis tot això!’
 
Menys unànime, en canvi, ha estat la segona, ‘els migdies’, que en català hauria de ser en singular, igual que la tarda, el vespre o la matinada quan bufa el garbí.
 

‘Havent-te de menjar aquests marrons’
 
En català els marrons no ens els mengem, sinó que els fem servir per pintar, perquè el marró és un color. Pràcticament a ningú no li ha passat per alt, però només uns quants heu proposat solucions adequades al registre: merders, sidrals, problemes, embolics, fins i tot mocs… ‘Carregar les culpes’ és correcte però massa formal, i ‘carregar el mort’, també suggerida per molta gent i que jo mateix proposo a ‘El catanyol es cura’, en aquest cas concret sonaria un poc desplaçada de sentit: ‘Estàs allà al mig, havent-te de carregar els morts…’ La col·loquialitat ja ho té, això, que exigeix matisos gairebé imperceptibles segons el to i la intenció. Una proposta preciosa ens la fa la Judit Llovet: ‘havent d’empassar saliva’. I una de controvertida: bastants de vosaltres heu proposat ‘havent-te d’empassar aquests gripaus’, que sona molt bé però no la recull cap diccionari (i un ocellet em diu que potser és un calc). Davant el dubte, doncs, me l’empasso.
 
Guanyadors
 
Anna Llobet, que encara té un altre suggeriment per als marrons: ‘Una alternativa que preserva el to col·loquial és el verb entomar’. Així, ens quedaria ‘havent d’entomar uns merders/sidrals/embolics’, que em sembla una solució òptima.
 
Àlex Fernández (que li ha fet pràcticament una psicoanàlisi, al cartell: a més de les dues catanyolades, també proposa de canviar ‘gratuïtament’ per ‘de franc’ i ‘pròxim client’ per ‘següent…’).
 

I ara, anem per feina: les dues de la setmana
 
Després del cartell assassí de la setmana passada, amb tanta traducció automàtica, deixem reposar una mica la vista. Per primera vegada, dues peces orals (una de radiofònica i una altra de televisiva). Pareu bé l’orella que són de nivell. De nivell 2 i 3 respectivament, vull dir.

1. Àudio (nivell 2): (Agència Catalana de Notícies, conferència del portaveu del govern català, Francesc Homs, 2 de juliol de 2013).

2. Televisió (nivell 3): (TV3, 1 de juliol de 2013)

Recordeu que les solucions s’han d’enviar a través d’aquest formulari, on haureu d’indicar les vostres dades i especificar la resposta en el camp ‘Catanyolades’. Al camp que hi ha a continuació, ‘Solucions’, hi heu d’escriure les propostes per a corregir-les. La setmana que ve direm les solucions i el guanyador del concurs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any