‘Els qui avui són nens seran els autèntics protagonistes de la independència’

  • Entrevista amb Roger Roig, un dels autors del llibre 'In-Inde-Independència', que explica el procés sobiranista als infants

VilaWeb
VilaWeb
Roger Cassany
02.07.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Arnau és un nen que acaba anant, amb el seu avi, en un viatge carregat d’aventures i imprevists, a la gran manifestació de l’Onze de Setembre de l’any passat. Ell no en sabia gaire res, d’això de la independència. Però durant el viatge, en el qual van amb moto, fan autostop i agafen trens, coneixen un camioner d’Alcoi i unes estudiants universitàries fantàstiques que ajuden a entendre una mica millor de què va tot plegat… És la trama del llibre ‘In-Inde-Independència! El procés de Catalunya cap a l’estat propi explicat als infants‘ (Cossetània). Explica, amb voluntat didàctica i amb un llenguatge apte per a tots els públics, el moment històric que viu el nostre país. Demà a dos quarts de vuit del vespre els autors, Míriam Culleré i Roger Roig, el presentaran a l’Espai VilaWeb. I en aquesta entrevista, Roig n’explica l’origen i els motius i en dóna algun detall. ‘Els qui avui són nens seran els autèntics protagonistes de la independència i no els podem deixar de banda’, diu.

Com va sorgir la idea de fer aquest llibre?
—Veient el panorama del país després de l’últim Onze de Setembre, vam pensar que hi havia un buit: mancava alguna cosa que ajudés a explicar el procés que viu el nostre país al nens. Com acostuma a passar, els nens són els grans oblidats dels temes importants i ells també veuen la televisió i escolten les conserves dels adults. Els nens tenen moltes ganes d’aprendre coses i no tenen prejudicis. I, cosa més important: ells seran els autèntics protagonistes de la independència, no els en podem deixar de banda. Són els qui en guadiran. Per tant, expliquem-los-la.

El propòsit és pedagògic, per tant?
—L’objectiu és explicar què passa al nostre país d’una manera que sigui entenedora, distreta i agradable per a qualsevol persona de més de deu anys. Sovint és difícil de parlar de grans temes amb els nens: la mort, l’amor, la seguretat per internet… I els pares hem de menester recursos per poder parlar de tot això. El llibre vol ser un mecanisme, una eina, per ajudar també els pares que vulguin parlar de la independència. Perquè després ens acabem emportant els nens a la manifestació i al Camp Nou. Val la pena que ho entenguin, perquè sovint ells mateixos ho demanen.

N’hi ha més, de llibres com aquest?
—Tant de bo n’hi hagués més. Però no n’hi ha cap, per a nens, que sigui tan explícit i tan pedagògic alhora.

Dieu que és pedagògic, però la trama és quasi d’aventures, trepidant…
—L’objectiu era complir tots dos propòsits. Els nens que ho llegeixin no es poden avorrir! Els protagonistes són l’Arnau, que és el nen, i el seu avi. I en el viatge que fa cap a la manifestació es troben tot de personatges que ajuden a entendre més coses: en Cisco, que és un camioner d’Alcoi i que fa que es pugui parlar de Països Catalans; dues estudiants universitàries que saben de tot i que ajuden a modular el discurs de l’avi, etc. I també hi apareix una companya de classe de l’Arnau, la Paula, que és de Granada, i dóna un nou punt de vista al discurs.

Fins i tot hi surt un Jaume I a mitja manifestació…
—Sí, és un personatge real representat en un altre temps que manté un diàleg amb el protagonista. Ens serveix per a explicar moltes coses. Cal tenir en compte que l’Arnau fa un viatge físic, de casa seva a la manifestació, però també un viatge interior. Ell passa de dir ‘què passa aquí?, jo no ho entenc’ a dir ‘sí que ho entenc i hi vull participar’. Aquest segon viatge és interessant i més profund, perquè permet de repassar i superar totes les amenaces del discurs de la por que sovint ens ve de fora. Jaume I ajuda l’Arnau a entendre la importància del procés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any