El govern espanyol ja fa el seu càlcul sobre el dèficit fiscal

  • Montoro va dir ahir a Mas-Colell que el ministeri d'Hisenda publicarà un càlcul de les balances fiscals

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
28.06.2013 - 09:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol ha començat a fer el càlcul de les balances fiscals de les comunitats autònomes. Així li va fer saber ahir el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, al conseller d’Economia català, Andreu Mas-Colell, que ho ha revelat aquest matí en declaracions a Catalunya Ràdio. Mas-Colell no sap, però, quina metodologia de càlcul farà servir el govern espanyol ni quan pensa fer públics els resultats. L’última vegada que el govern espanyol va publicar les balances fiscals fou el 2008, amb dades de l’any 2005.

Segons aquelles dades del ministeri espanyol, el dèficit fiscal de Catalunya oscil·lava, el 2005, entre el 6,38 i 6,69% i el 8,69 i 8,70% depenent del mètode de càlcul utilitzat. El govern català ha vingut publicant dades més actualitzades de la balança fiscal de Catalunya amb l’administració de l’estat. Les últimes, de l’any 2010, diuen que el dèficit és del 8,5%, i les quantificava en 16.500 milions d’euros anuals que se’n van i no tornen.

A les Illes Balears, el dèficit fiscal era, amb les dades del 2005 del ministeri espanyol, d’entre un 7,47 i un 8,56% calculant amb el flux de benefici i d’entre un 13,96 i un 14,20% amb el monetari.

En el cas del País Valencià, les xifres del ministeri eren d’entre un 3,22 i un 3,62% seguint els càlculs del flux de benefici, i d’entre un 6’32 i un 6’40% segons el monetari.

‘Crec que és bo que l’estat faci el càlcul, i també que el fessin alguns organismes internacionals independents. Potser així ni tan sols faria falta que nosaltres ho calculéssim’, ha dit Mas-Colell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any