El jutge ordena presó incondicional per a Luis Bárcenas

  • L'acusació pública considera que ha augmentat el risc de fugida perquè va dur fons als EUA i l'Uruguai des dels seus comptes no blocats

VilaWeb
Redacció
28.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de l’Audiència espanyola Pablo Ruz va ordenar ahir presó incondicional i sense fiança a l’ex-tresorer del PP Luis Bárcenas. D’aquesta manera acceptava la mesura sol·licitada per la fiscalia i una de les acusacions populars. El magistrat ho va resoldre després d’haver interrogat Bárcenas durant dues hores i també la seva muller, Rosalía Iglesias, pel nou delicte de què va ser acusats: haver simulat la venda de quadres amb l’objectiu d’emblanquir prop de 560.000 euros. A tres quarts de vuit del vespre, Bárcenas sortia de l’Audiència espanyola cap a la presó de Soto del Real.

Segons l’acusació pública, ha augmentat el risc de fugida de Bárcenas tenint en compte que des de Suïssa s’havia informat que havia dut fons als EUA i a l’Uruguai des dels seus comptes no blocats.   

Interlocutòria del jutge

En una interlocutòria de vint-i-quatre pàgines, el jutge de l’Audiència espanyola decreta l’ingrés a presó pels delictes contra l’administració pública, contra Hisenda, emblanquiment de capital, estafa processal en grau de temptativa i falsedat en document mercantil.

El jutge va assegurar que en la declaració d’ahir Bárcenas havia ofert una explicació parcial, inconsistent i manifestament insuficient sobre el conjunt d’activitats i operacions patrimonials en que intervenia a través dels seus comptes a Suïssa. I encara va afegir que les seves paraules sovint entraven en contradicció amb les comunicacions internes dels gestors bancaris suïssos.

El risc de fuga, segons el jutge, provenia de la ‘penalitat associada als il·lícits penals imputats’ i de ‘l’elevada previsió de responsabilitat pecuniària derivada dels delictes objecte d’imputació’. Això va fer que la fiscalia demanés una fiança de 28 milions d’euros a Bárcenas per responsabilitat civil.

Un altre argument judicial a favor de l’empresonament és que la instrucció ja és en un punt avançat i que Bárcenas té mitjans econòmics per a fer-se escàpol. A més, va remarcar que era patrimoni de ‘difícil intervenció judicial’.

I, encara, segons Ruz  Bárcenas ha d’ingressar a la presó per evitar que alteri les proves relacionades amb els delictes imputats. ‘La capacitat de l’encausat d’accedir –bé ell, bé per mitjà de tercers– a les fonts de prova o d’influir sobre més encausats, testimonis o pèrits o qui ho pugui ser s’ha de tenir com a real i no merament anecdòtica’, va dir.

L’advocat de Bárcenas diu que la fugida és impossible

L’advocat de Bárcenas, Alfonso Trallero, considera impossible que el seu client pugui fer-se escàpol o destruir proves. ‘Té una fesomia massa coneguda’, va dir als periodistes. Segons ell, ha tingut quatre anys per a destruir proves i no ho ha fet. Trallero va dir que no entenia el canvi d’opinió de la fiscalia i va avançar que recorreria contra la decisió del jutge Ruz i demanaria que l’encausat quedés en llibertat sense fiança. D’una altra banda, va dir que Bárcenas havia encaixat bé la notícia perquè tenia ‘molta fortalesa’, però que estava desconcertat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any