La guàrdia civil dispara en aigües de Gibraltar i desferma un conflicte diplomàtic

  • Les autoritats gibraltarenques es queixen a David Cameron i li demanen una condemna contundent

VilaWeb
Redacció
27.06.2013 - 10:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les autoritats britàniques s’han indignat amb el govern espanyol arran d’un incident en aigües de Gibraltar: diumenge una patrullera de la guàrdia civil hi va irrompre per interceptar una llanxa i va arribar a disparar. El govern espanyol va negar els fets, però immediatament després la policia gibraltarenca va publicar uns vídeos que ho demostraven. Això ha desfermat un conflicte diplomàtic entre el govern de Gibraltar i el govern britànic, d’una banda, i l’executiu espanyol, d’una altra.

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va enviar ahir una extensa carta al primer ministre britànic, David Cameron, queixant-se de les incursions espanyoles en aigües gibraltarenques i de l’incident de diumenge, i demanant-li una resposta prou enèrgica, segons que informa el diari Gibraltar Chronicle. ‘És important que Espanya senti el pes de la reacció britànica per les continuades violacions de la nostra sobirania’, deia Picardo en la seva carta. I qualificava l’incident de ‘perillós i del tot inacceptable’.

El govern de Gibraltar vol que hi hagi una presència naval britànica a les seves aigües per aturar les incursions i per assegurar que es respecta la sobirania britànica.

El govern espanyol ha negat els fets, i el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, va queixar-se fins i tot que el Regne Unit protestés per ‘rumors no confirmats’. Però segons el Gibraltar Chronicle, la guàrdia civil admet en privat que hi va haver aquells trets. A començament de setmana el ministre britànic a la UE, David Lidington, va protestar al seu homòleg, Íñigo Méndez de Vigo, a qui va demanar explicacions.

El diari sensacionalista britànic Daily Express publicava unes declaracions amb el suposat conductor de la moto d’aigua interceptada per la guàrdia civil. ‘Havia estat portant amics i familiars en viatges dins d’aigües territorials de Gibraltar’, explicava aquest home, que no va voler revelar el seu nom. ‘En un d’aquests viatges, quan era amb un amic, una embarcació de la guàrdia civil em va disparar com a mínim quatre vegades sense cap motiu. Vaig haver de fer maniobres evasives per evitar ser un blanc fàcil, i també per evitar de ser atropellat per aquella embarcació molt més gran.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any