El Suprem dels EUA reconeix els drets dels matrimonis homosexuals

  • Considera inconstitucional que els matrimonis heterosexuals tinguin més drets que els altres

VilaWeb
Redacció
26.06.2013 - 18:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Suprem nord-americà ha declarat inconstitucional la Llei en Defensa del Matrimoni del 1996 (llei DOMA), segons la qual la definició de matrimoni queda limitada a la unió entre un home i una dona i, per tant, les parelles formades per dues persones del mateix sexe no tenen dret a determinats beneficis federals.

Per cinc vots a quatre, el Suprem ha donat la raó a Edith Windsor, de 84 anys, que després de quaranta anys de relació amb la seva dona, Thea Spyer, amb qui es va casar el 2007, es va trobar que un cop vídua havia de pagar més diners per poder rebre l’herència. A Windsor li van aplicar la llei DOMA, aprovada sota presidència de Bill Clinton, i que limita més de mil drets federals en matèria d’impostos, pensió o sanitat als matrimonis formats per un home i una dona. Gairebé dues dècades després, el Suprem obre la porta perquè milers de matrimonis homosexuals puguin reclamar beneficis fins ara inaccessibles. 

‘Tot i que el congrés té autoritat per a dissenyar lleis d’acord amb la seva concepció de la política nacional, no pot negar la llibertat protegida per la clàusula del degut procés de la cinquena esmena’, ha explicat el magistrat portaveu de la majoria, Anthony Kennedy. En aquest sentit, ha assegurat que el fet que algunes persones casades siguin menys respectades que unes altres és una violació de la constitució. 

Pel president dels Estats Units, Barack Obama, el veredicte representa ‘un pas històric per a la igualtat’ en matèria de matrimoni.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any